Méltón a költőfejedelemről

2020.09.11. 18:22

Vörösmarty Mihály gyermekkorának helyszínén avattak emlékházat, szobrot

A 220 éve született Vörösmarty Mihályra emlékeztek pénteken Kápolnásnyéken, a Vörösmarty Emlékház avatásán, ahol ez alkalomból emlékérmeket bocsátottak ki s felavatták a trianoni békediktátum aláírása előtt hazájáért védőbeszédet mondó gróf Apponyi Albert szobrát.

S. Töttő Rita

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Vörösmarty Mihály gyermekkorának helyszíne az az épület, mely fél milliárd forintos állami támogatásból újulhatott meg Kápolnásnyéken, s melynek avatójára pénteken délután kerülhetett sor. A Vörösmarty Emlékházban megálmodott kiállítótér nem csak a költő, de a ház kulturális, történelmi hátterét is színvonalas, modern kiállításon mutatja be. Tessely Zoltán országgyűlési képviselő üzenetével köszöntötték a megjelenteket az emlékház parkjában: „Értékrendünk csúcsán a haza kell, hogy álljon, amit a jobbító cselekvés által tehetünk naggyá – ám ehhez mindannyiunk elszántságára, szent akaratára szükség van. Az emlékmúzeum ezt a szent akaratot és jobbító cselekvést példázza. Az L. Simon László képviselőtársammal közösen elindított adománygyűjtés eredményeként leleplezésre kerülő Apponyi Albert szobor a gróf személyén keresztül pontosan ezt az értékrendet és a cselekvő hazaszeretetet példázza.”

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) kulturális államtitkára is méltó „kulturális kincset” hozott magával az avatóra: az Országos Színháztörténeti Múzeumból kölcsönkapott Nemzeti Színház Csongor és Tünde ősbemutatójának eredeti plakátját, melynek másolatát – az ígéretek szerint – el fogják helyezni az emlékház falán.

A Velencei-tó térsége újabb kulturális színtérrel gazdagodott
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

- Önöknek, kápolnásnyékieknek, óriási szerencséjük van, hiszen L. Simon László munkájának köszönhetően ismét régi fényében pompázik a Halász-kastély, felépülhetett ebben a kertben a Csajághy színpad, mellyel a Velencei-tó környékének legszínvonalasabb és leglátogatottabb kulturális színterévé vált, s most birtokba vehetjük ezt az emlékházat – fogalmazott az államtitkár.

Csuja Imre színművész emlékezetes Szózat-szavalatával vette kezdetét a Vörösmarty Emlékház avatása, ahol ez alkalomból emlékérmeket bocsátottak ki s felavatták a trianoni békediktátum aláírása előtt hazájáért védőbeszédet mondó gróf Apponyi Albert szobrát. Képünkön Fekete Péter kulturális államtitkár a Nemzeti Színház Csongor és Tünde ősbemutatójának eredeti plakátjával. Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Pokorny Attila szobrászművész alkotta Apponyi szobor avatásakor L. Simon László, a trianoni békediktátum előre megírt s kikényszerített aláírása kapcsán hangsúlyozta: – A gróf, miniszter tudta, hogy az igazi bukás a lemondás, az önfeladás. Tisztában volt vele, hogy a beszéde nem fogja megváltoztatni az előre megírt ítéletet – ezt ki is mondta. Mégis megtartotta briliáns szónoklatát. Olyan megható szavakkal védte hazáját, hogy a küldöttségek számos tagja nem tudta eltitkolni megindultságát. A béketárgyaláson elhangzott beszéd belpolitikai hatása volt különösen fontos: felrázta a csüggedőket, reményt adott a kétkedőknek, hitet, tartást, energiát adott.

 

Ezen az alkalmon bocsátották ki a Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész tervei alapján, Szabó Tamás ötvös által készített Vörösmarty Emlékérmeket is. Az ezüstözött bronz érmék hátoldalán a Halász-kastély díszeleg, az első előlapján Vörösmarty Mihály portréja, a másodikon az emlékház, a harmadikon pedig a szintén megújult Vörösmarty pince látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában