Koronavírus Fejérben

2020.09.16. 11:30

Szigorítás – A szabálytalankodók számára leszállítás, bírság az utazás vége

Szigorított a szabályokon a MÁV-Start és a Volánbusz, így szeptember 15-től leszállítják a maszk nélkül utazókat a járatokról. Az új rendeletek miatt a jegyvizsgálók komolyabban is felléphetnek a szabályszegők ellen, s ha valaki a felszólítás ellenére sem takarja el az orrát, száját, azt le lehet szállítani a buszról, vonatról.

Palocsai Jenő

Nem könnyű a közlekedésben dolgozóknak, de az utazóknak is kijut a kényelmetlenségből

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Volánbusz közzétett közleménye szerint a „koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében a közösségi közlekedési eszközökön, így a vonatokon és buszokon is kötelező a száj és az orr eltakarása.” Ennek érdekében szeptember 15-től szigorúbb intézkedésekkel védik a szabálykövető utasok egészségét.

A MÁV-Start fokozottan ellenőrzi a vonatokat a Készenléti Rendőrséggel, a polgárőrséggel és a vagyonőrökkel együttműködve. Mint a vasúti vállalattól megtudtuk, a tegnap közzétett szigorítások értelmében nemcsak az utasokat, hanem a fedélzeten dolgozó személyzetet is ellenőrzik, s szükség esetén felhívják a szolgálatot teljesítő munkatársak fi gyelmét is a helyes maszkviselés fontosságára. A feltételeket megteremti hozzá a közlekedési vállalatok vezetése, eddig több mint egymillió maszkot, 1,5 millió kesztyűt és 60 ezer liter kézfertőtlenítőt osztottak ki.

A busztársaság is védi a dolgozóit, ezért a veszélyhelyzet kihirdetése óta több mint 322 ezer maszkot osztott ki. Az autóbusz-vezetőknek is be kell tartani és tartatni a szabályokat, így kötelesek megtagadni a felszállást, ha az utason nincs maszk. Ha valaki nem tesz eleget a sofőr felszólításának, nem veszi fel az előírt védőfelszerelést és nem is hagyja el a buszt, azt a rendőrök szállítják le, ugyanis a cég rendőri intézkedést kért a helyzet kezeléséhez. Ebben az esetben a hatóság szabálysértési eljárást kezdeményezhet és 10–50 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki. A rendőrség a pályaudvarokon és a járműveken szúrópróbaszerűen ellenőrzi a maszkviselést, és akár bírságol is. Nem könnyű tehát a helyzetük a közlekedésben dolgozóknak, ugyanakkor az utazóközönségnek is kijut a kényelmetlenségből.

Nem könnyű a közlekedésben dolgozóknak, de az utazóknak is kijut a kényelmetlenségből Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Bugátba járó középiskolás lányok a Piac téren arról panaszkodtak, hogy kényelmetlen a maszk, és hogy gyakran otthon hagyják. Egy hatvan körüli urat is megkérdeztünk, hogy milyenek a tapasztalatai.

Panaszosan mesélte, hogy a váróteremben a biztonsági őr ráripakodott: „Húzza fel azt a maszkot normálisan, tata!” A durván rendre utasított idős ember valóban az állára csúsztatva hordta a maszkot, de a nagyjából öt évvel fi atalabb biztonsági őrtől azért mégis erős volt ez a megalázó kirohanás. Így az utazóközönség egy emberként sorakozott fel a tatának szólított védelmében, felhívva a fi gyelmet arra, hogy az őr orra és szája is szabadon van. Az elbeszélés szerint erre annyit felelt a biztonsági őr: „Nekem az a dolgom, hogy betartassam a rendet, maguk meg rendetlenek!” Ennyiből is látszik: a különleges helyzet mindenkitől különleges türelmet követel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában