villamosítás miatt

2020.09.24. 15:30

Hétfőtől változik a Budapest-Székesfehérvár-Tapolca vonal menetrendje

Az észak-balatoni vasútvonal Szabadbattyán és Balatonfüred közötti szakaszának villamosítása miatt 2021 nyaráig módosul a Budapest-Székesfehérvár-Tapolca vonalon közlekedő vonatok menetrendje, valamint pótlóbuszok közlekednek Székesfehérvár és Balatonfüred, illetve Aszófő között.

feol.hu

A nagy sebességű vonatszerelvények fékútja akár 1000 méter is lehet

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap / Archív

A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő által irányított beruházás során felsővezetéket építenek ki, felújítják Polgárdi, Balatonkenese, Balatonfűzfő és Alsóörs állomást: akadálymentesített magasperonokat alakítanak ki, továbbá korszerű térvilágítást és hangos utastájékoztató berendezéseket telepítenek. Jövő év nyarától korszerű, kényelmes és környezetbarát motorvonatok közlekedhetnek Budapest és Balatonfüred között és csökkenhet a menetidő.

A Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon a villamosítás jelenlegi ütemében szeptember 26-ig egyes esti és hajnali vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a felújítási, villamosítási munkák miatt. Székesfehérvár és Balatonfüred, illetve Aszófő között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Szeptember 28-tól december 12-ig a vonatok továbbra is módosított menetrend szerint közlekednek a felújítás következő fázisában. Székesfehérvár és Balatonfüred, illetve egyes éjszakákon Székesfehérvár és Aszófő között pótlóbuszokkal kell utazni. A buszok néhány település kivételével nem a vasútállomásoknál, hanem a főúton érintett autóbusz-megállókban állnak meg.

A villamosítás és a felújítás miatt több vonat nem közlekedik Déli pályaudvar és Tapolca között. Helyettük Székesfehérvárig a menetrend szerinti elővárosi és távolsági vonatokkal lehet eljutni, onnét pedig pótlóbuszokkal továbbutazni Balatonfüred, illetve Aszófő felé. Az utasok a tapolcai gyorsvonatok helyett a szeptember 28-tól új menetrend szerint közlekedő Balaton és Tópart InterCity vonatokkal is utazhatnak a Déli pályaudvarról Lepsényig. A vonatokról Lepsénynél lehet átszállni a Balatonfüredre tartó pótlóbuszokra, melyek Balatonakarattyánál érik el az északi partot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában