Aki elindul egy ilyen zarándokúton, más emberként tér haza

2020.09.03. 14:00

Szellemi táplálék gyűlik az úton – Zarándoklat indul Bodajkra

Máriától Máriáig elnevezéssel 32 kilométer hosszú gyalogos zarándoklat indul Tornyai Gábor atya lelki vezetésével szeptember 12-én. Székesfehérvárról a bodajki kegyhely felé, Fehérvárcsurgó érintésével mennek a résztvevők. A közelgő eseményről Galgócziné Szabó Zsófia szervezővel beszélgettünk.

Palocsai Jenő

A bodajki zarándoklat fizikai megerőltetése a belső energia kibontásának lehetőségévé válhat

Fotó: Fotó: Szervezők

Mit is jelent egy ilyen zarándoklat?

– Azt szoktuk mondani, hogy a zarándoklat túrázás a négyzeten. Erdőn, mezőn járva jut időnk a beszélgetésre és az elmélyülésre, de legfőképp a hit megtalálására vagy megerősítésére. Az imádságok, énekek, beszélgetések mindezt elősegítik. Elindul valaki egy élethelyzetből, és biztosan más emberként tér haza, méghozzá egy eszközzel, a hittel, amely segítségére lehet a mindennapi problémák kezelésében is.

Milyen spirituális pluszt ad az ember életéhez egy ilyen út?

– A zarándoklat középpontjában Mária áll. A fehérvári Öreghegy Plébánia a Magyarok Nagyasszonya nevet viseli, míg Bodajk hazánk egyik legrégebbi Máriás kegyhelye. Így adott volt számunkra, hogy az ő személyét állítsuk a középpontba. Minden belső növekedés egy spirituális út. A változás vágya egyfajta önelégedetlenségből születik meg: nem elég az, amim van, ami vagyok. A zarándoklat a szent, a természetfeletti felé vezet, vagyis a biztonságból, a megszokottból való kilépésre. Egyszerre találkozás a korlátokkal és egyben a lehetőségek megtapasztalása. Önmagam jobb megismerése – a kudarcokkal együtt – mindig a kiteljesedettség lehetőségét segíti. A zarándoklat fizikai megerőltetése így válhat a belső energia kibontásának lehetőségévé.

Fotó: Szervezők

Mi a különbség egy túrázó csoport és egy zarándokmenet között?

– Egy zarándoklatot az különbözteti meg egy egyszerű kirándulástól, hogy mindig van egy lelki programja, egy sajátos tematikája. Erre a tematikára épülnek a beszélgetések, az elmélkedések, imádságok, énekek. Ez persze egy oldalról lehet nehézség, de nagy segítség is, hogy vízhólyagos lábbal, amikor az ember már majdnem feladja, valaki elkezd énekelni, és gyakran éppen a legidősebb, legfáradtabb. Ilyenkor jön rá az ember, hogy a saját problémái mennyire aprók, ha a lélek jelen van.

Fotó: Szervezők

Mehet-e egy ilyen csoporttal egy akár teljesen kívülálló ember?

– A sokak által ismert és manapság igen népszerű El Caminón jóval nagyobb számban képviseltetik magukat a nem vallásos emberek, mint a hitüket gyakorlók. A zarándoklat mint műfaj az ember útja, ahol helye van a kereszténynek és nem kereszténynek, a hívőnek és nem hívőnek egyaránt. Amikor valaki egy csoporthoz csatlakozik, nyilván el kell fogadnia a csoport lelkiségét, de ez nem azt jelenti, hogy bármi is rá lenne erőltetve. Az út lehetőséget biztosít a találkozásokra, amikor lehet elveket, érveket ütköztetni, vagy megélni valaki megtérését, vagy azt a lelki állapotot, amikor eljut az elfogadás szintjére, de lényege, hogy mindenki a saját útját járja. A csoport támaszt, megerősítést is képes adni.

Fotó: Szervezők

Mekkora a törzsgárda az ilyen jellegű zarándoklatokon?

– Minden zarándoklat mögött egy összefogás áll. Önkéntesek szolgálata, ideje, energiája. Van olyan hely, ahol csak kettő, de van, ahol húsz ember szervezi a zarándoklatokat. Az öreghegyi plébánián például egy tíz főből álló önkéntes csoport alakult meg, amely zarándoklatok szervezésére vállalt szolgálatot. A csoportot Tornyai Gábor atya támogatja.

A bodajki zarándoklat fizikai megerőltetése a belső energia kibontásának lehetőségévé válhat
Fotó: Fotó: Szervezők

Most különösen érdekes apropója van a zarándoklatnak, hiszen hamarosan felszentelik a megújult a bodajki Mária-­kegyhelyet.

– Talán a legfontosabb, hogy megszépül egy ősi Mária-­kegyhely, ahová a hagyomány szerint Szent István király is elzarándokolt. A gyönyörűen restaurált templom szinte hívja a lelket az Istennel való találkozásra, és még méltóbbá válik a Mária-tisztelet megtestesülésére. Fontos, hogy komoly infrastrukturális fejlesztés is történt Bodajkon. Zarándokszállás és egy hatalmas szabadtéri fogadótér biztosítja a jövőben az egyéni és csoportos zarándokok méltó fogadását. Elmondhatjuk, hogy Bodajk egy olyan hellyé alakul, ami képes magában hordozni az évszázadok spirituális kapcsolódását és képes a múltban született kultuszt a jelen nyelvében megfogalmazni.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=50&v=PgoU4l-9a5w&feature=emb_logo

Mi a tapasztalat, mennyire tisztul meg az ember feje és telik meg a szíve egy ilyen út során?

– Azt hiszem erre a legjobb választ maguk a zarándokok tudják megadni, ezért érdemes eljönni és csatlakozni szeptember 12-én akár a Kertész csárdától, akár az öreghegyi templomtól induló csoportokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában