Papíron nem az övék a terület

2020.09.05. 07:00

Nadapi telekvita, sok évtized után

Amikor az ember úgy tudja, hogy évtizedek óta a tulajdonában van egy terület, s egyszer csak érkezik egy levél, hogy az bizony nem az övé – hát az mindenkit szíven ütne.

S. Töttő Rita

Dezső Péter több sorstársával keresi az igazát, véleményük szerint emberemlékezet óta magánkézben vannak a vitatott területek

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Most egy ilyen jogvita zajlik Nadapon, ahol az a kérdés: ki tudja bizonyítani az igazát. Az önkormányzatnak komoly tervei vannak ugyanis a tulajdonában lévő közterülettel.

Ijesztő tartalmú levelet kapott még márciusban néhány nadapi lakos az önkormányzattól: „felszólítom Önt, hogy a jelen levelem kézhezvételét követő 30 napon belül hagyjon fel az Ön tulajdonában lévő (…) ingatlanhoz csatolt … négyzetméter terület jogtalan birtoklásával és használatával, további 30 napon belül állítsa helyre az eredeti állapotot…”

Amikor ilyet olvas az ember, egészen biztos, hogy nagyot dobban a szíve, hogy vajon miről is van itt szó pontosan. Így érzett Dezső Péter, a szomszédjában lakó nővére, Ágnes és az ő szomszédjuk, Tüske Csilla is, főleg azok után, hogy a levélben kifejtik: „megállapításra került”, hogy a tulajdonosok jogtalanul használnak és elkerítettek az önkormányzattól közterületeket. És ha nem tesznek eleget a felszólításnak, akkor az önkormányzat maga intézkedik (vagyis lebontja a kerítéseket), és ráterheli a költségeket a tulajdonosokra.

Dezső Péter több sorstársával keresi az igazát, véleményük szerint emberemlékezet óta magánkézben vannak a vitatott területek
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Na már most, a tulajdonosok azt mondják, „emberemlékezet óta” – de legalábbis 40-50 éve biztosan – úgy tudják, a kerítéssel határolt területek magántulajdonban voltak. Volt, aki vásárolta, más örökölte, de mindig magántulajdonostól. S ha előtte valakié volt is – mondják –, akkor az az akkori téesz volt, nem az önkormányzat (vagy hát ugye tanács). Abban bíznak – teszik hozzá –, hogy be tudják bizonyítani: még a köztulajdonba kerülés előtti időkben lett magánterület. De hogy azt ott valaki egy kerítéssel lekanyarította magának vagy esetleg rosszul került be a földhivatali bejegyzésekbe a terület nagysága, nehéz lesz kideríteni, tekintve, hogy legalább fél évszázados történetről van szó.

A márciusi levél után, a hirtelen ijedségre érkezett a koronavírus-járvány, senki semmit nem tudott lépni, jogi képviselőhöz is csak most tudnak fordulni. Addig is, a Fejér Megyei Hírlap megkereste kérdéseivel Köteles Zoltán polgármestert, hogy megtudjuk, mi tette szükségessé ezt az eljárást, mi a terv a visszacsatolandó területekkel, de azt is, miért akar elővételi jogot formálni az ezekhez kapcsolódó ingatlanokra az önkormányzat. Merthogy ez a szándék, Dezső Péter azt mondja.

Ágnes Dezső Loen, Tüske Csilla és Dezső Péter mind érintettek a problémában: Csilla kertjében, az „elcsatolásra váró” részen állva sorolják panaszukat
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A polgármester kifejtette: „2019 májusában lakossági megkeresés – egyik érintett ingatlantulajdonos – alapján jutott az előző képviselő-testület tudomására, hogy az önkormányzat tulajdonát képező ingatlan területéből jogtalanul nagyobb területeket használnak egyes ingatlantulajdonosok. Ezt követően 2019 szeptemberében az önkormányzat földmérő segítségével kijelölte az önkormányzati telek pontos határait.” Majd pedig felvázolta: „a szóban forgó önkormányzati ingatlanon az új képviselő-testület szeretne megvalósítani egy olyan településközpontot, amely magába foglalna egy új, háromcsoportos óvodát, új orvosi rendelőt, közösségi házat és egyéb szolgáltató létesítményeket. Ám amíg az ingatlan tulajdonjoga 100 százalékban nem tisztázott, ezek a fejlesztések nem kezdhetők meg”, teszi hozzá.

Ez egy jogvita tehát, amit mielőbb tisztázni szükséges, a levelet is ezért küldték, derült ki. A folytatás még várat magára, de a tanulság azért annyiban már most levonható: a földhivatali bejegyzések sok helyen tartalmazhatnak még érdekességeket és meglepetéseket a tulajdonosok számára.

[embed]https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ut-szelne-at-a-magantulajdonu-teruleteket-nadapon-4238864/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában