kiállítás

2020.09.05. 17:56

Mintegy 300 díszmadár látható a Vörösmarty Mihály Művelődési Házban

Mintegy 300 díszmadár látható a Díszmadárbarátok Székesfehérvári Egyesülete a hétvégén zajló székesfehérvári kiállításán, amelynek helyszíne a Vörösmarty Mihály Művelődési Ház.

B. Kiss László

Cserna Zoltán büszkén mutatta a szürke csicsörkét: ritkaságnak számít a tenyésztők körében is Fotó: FG / FMH

Fotó: gaborfeherphoto

Az egyesület évtizedekkel ezelőtt alakult , ma több mi t 40 tagja van. Nem csak megyeszékhelyen élő díszmadár-tenyésztők a tagjai, vidékieket – Lepsényből, Úrhidáról, Velencéről – is a soraikban tudhatnak – mondta el érdeklődésünkre Osztotics Tamás, a civil szervezet elnöke. Az egyesület tagjai egy-két havonta találkoznak, olykor vendégelőadókat hívnak, de jártak már közösen külföldön is. Na és, évente megrendezik a díszmadár kiállítást – tudtuk meg. Az idei kiállításra 32-en neveztek, az érdeklődést nem befolyásolta a vírushelyzet – válaszolta kérdésünkre az elnök. A kiállítás, amely bárki által látogatható, a tenyésztők számára verseny is, ahol bírálat is zajlik.

Cserna Zoltán büszkén mutatta a szürke csicsörkét: ritkaságnak számít a tenyésztők körében is Fotó: FG / FMH

OsztoticsTamás egyébként gyerekkora óta foglalkozik díszmadarakkal, akárcsak a fehérvári Maroshegyen élő Cserna Zoltán, aki az egyesület honlapját szerkeszti. Utóbbi számos dologról mesélt. Így elmondta például, hogy a kiállítás azért van kora ősszel, mert tavasszal költenek a madarak, nyáron pedig vedlenek, s – úgymond – legjobb formájukat ilyenkor hozzák. A férfi, aki terepi madármegfigyeléssel is foglalkozik (a hazánkban előforduló 418 madárfajból 286-ot maga is látott már élőben), 10 pár apró, de pompás szárnyas gazdája. Megkérdeztük tőle, mit ajánl, hogy ha a gyerek minden áron állatot akar.

A kanárit, azon belül is a „roller”kanárit, amely csukott csőrrel énekel, és énekével nem fogja zavarni a szomszédokat, mint egy zajos, rikácsoló papagáj – hangzott a válasz. A hím kanárikat egyébként magányosan kell tartani, csak a tojókat lehet összeengedni, mert a „fiúk” túlságosan agresszívak. Cserna Zoltán büszkén mutatta a szürke csicsörkéjét, mivel az ritkaságnak számít a tenyésztők körében is. Tizenötezer forint az aprócska szárnyas egy példányának az ára, és nehéz beszerezni.

A kiállítás vasárnap 9 és 15 óra között tekinthető meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában