korlátozni kellene a nyitva tartásukat

2020.09.09. 14:00

Köztér vagy bulihely? – Éjjel gyakran szórakozóhelyekké válnak a játszóterek

Az augusztusi városi közgyűlés leghosszabban vitatott témáját adta az ellenzék önkormányzati képviselői által előterjesztett javaslat, miszerint a lakótelepi játszóterek nyitvatartását korlátozni kellene.

Héjj Vivien

Ha bulihely a játszótér, akkor is legfeljebb az ő korosztályuké

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A közgyűlés elé tárt javaslatban olvasható, a társasházi és paneles lakóövezetekben az éjszakai csend és rend biztosítása kiemelten fontos. A nyári melegben az épületek adottságai miatt elkerülhetetlen, hogy a nyugodt alvás érdekében akár nyitott ablaknál pihenjenek a lakók. Az előterjesztők szerint számos fehérvári jelezte, hogy az épületek közvetlen környezetében elhelyezkedő játszóterek éjszakai szórakozóhelyekké váltak, a lakók nem tudják felvenni a versenyt a hangoskodókkal, randalírozókkal.

A szóban forgó probléma következtében a játszóterek reggelre gyakran tele vannak szeméttel, eldobált üvegekkel. Mindezek értelmében a képviselők javaslatot tettek arra, hogy a közterületi játszótereken tartózkodás este 22 óra és reggel 6 óra között tiltott legyen.

– Mint egy sűrűn lakott városrész képviselője, már 30 éve tapasztalom magam is és a lakóktól is hallom, hogy az éjszakai órákban mik zajlanak le a belső tereken és a játszótereken. Nagyon fontos kérdésnek tartom, hogy milyen lehetőségek vannak arra vonatkozólag, hogy a gyakorlatban hogyan tudunk ennek érvényt szerezni – kezdte felszólalásában Farkas László palotavárosi képviselő, aki hasznos és fontos gondolatmenetnek titulálta a javaslatot. Későbbi megszólalásában hozzátette, naivitás lenne azt gondolni, hogy egy tábla kihelyezésével lényeges változást lehetne elérni, hiszen a közterületen történő alkoholfogyasztás jelenleg is tiltott, ám a szabályozást sokan figyelmen kívül hagyják.

Ha bulihely a játszótér, akkor is legfeljebb az ő korosztályuké
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Vízivárosban is hasonló problémák állnak fenn. Amint azt Horváth Miklósné képviselő elmondta, két forgalmas helyen lévő játszóteret – a Budai úton és a Gáz utcában – már bekerítettek, ám ennek elsődleges célja a bent játszó gyermekek biztonsága. Kiemelte, a játszóterek bezárásánál fontos kérdés, hogy ki fogja a szabályok betartását ellenőrizni.

– Ki az, aki olyan szankciókat tud hozni, hogy ez eredményes és példaértékű legyen? Van-e arra lehetőség, hogy bizonyos rendszerességgel a rendőrség is megjelenjen a helyszíneken? Kaphatnak-e olyan jogosultságot a polgárőrök, hogy ellenőrizhessék a gyerekek személyazonosságát? – tette fel a megvalósításhoz kapcsolódó, rendkívül lényeges kérdéseket Horváth Miklósné.

Barlabás András, a javaslat egyik előterjesztője kifejtette, szerinte ez egy bizalmi kérdés arra irányulóan, hogy egy közzétett és megfelelően publikált felhívás elegendő lehet arra, hogy az esetlegesen újonnan létrejövő szabályokat betartsák. Hangsúlyozta, ezt az alapvető bizalmat meg kell adni a fehérváriaknak.

A kérdéskör végére egyelőre nem került pont. A vonatkozó rendeleti szabályozás előkészítésére és előterjesztésére a címzetes főjegyző feladata, így a következő, szeptember utolsó harmadában esedékes közgyűlésen újra napirendre kerülhet a felvetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában