Jelentősen modernizálódott az egyetem eszközparkja

2020.09.26. 07:00

Korszerű környezetben tanulhatnak a hallgatók az Óbudai Egyetemen

Közel kétszázmillió forintból újulhatott meg az Óbudai Egyetem székesfehérvári karának számítógépes és internetes hálózata, így az ipar 4.0 irányelveinek megfelelően az oktatás még korszerűbb, modernebb technikai felszereltség mellett folyhat.

Héjj Vivien

Kovács Levente: Az egyetem elsőként tűzte ki fejlesztési iránycélul az ipar 4.0-t

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló pályázatban elnyert keretösszeget a képzéssel, az oktatással és a kutatással kapcsolatos infrastruktúra és eszközpark fejlesztésére fordította az Óbudai Egyetem annak érdekében, hogy a székesfehérvári telephelyen a tudásalapú társadalomnak és a gazdasági követelményeknek megfelelő, versenyképes színvonalú szolgáltatásokat nyújthasson a hallgatóknak és az oktatóknak egyaránt.

A fejlesztés eredményeként Székesfehérváron három helyszínen, az Alba Regia Műszaki Karon, a Geoinformatikai Intézetben és a hosszúsétatéri kollégiumban teljes wifilefedettség mellett folyhat a tanítás és a tanulás, emellett az oktatásban használt elavult számítógép-állományt korszerű, a grafikus és a számítógépes programok futtatására alkalmas eszközökre cserélhette az intézmény. Megtörtént az aktív hálózati elemek cseréje, valamint a könyvtári eszközpark fejlesztése, továbbá lapolvasókkal is gazdagodott az egyetem, ami a dokumentumok digitalizálását segíti. A beruházásnak köszönhetően az intézmény 100 darab notebookot is birtokba vehetett.

Kovács Levente: Az egyetem elsőként tűzte ki fejlesztési iránycélul az ipar 4.0-t
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A projektzáró rendezvényen Cser-Palkovics András polgármester elmondta, az ilyen típusú beruházások nemcsak az adott fejlesztésekről szólnak, hanem az egyetem, a kar és az önkormányzat közötti együttműködésről is.

– A projekt végén a legfontosabb szereplő az a fiatal, az a hallgató, aki az egyetemre járva szerzi meg azokat a tudáselemeket, amelyekkel mint munkavállaló megállja majd a helyét. Egyre nagyobb mértékben a digitalizáció, az informatika és az internet fejlődő kihívásai határozzák meg az ehhez szükséges kompetenciákat, ennek átadása pedig nem működik megfelelő eszközpark, hálózat, infrastruktúra nélkül – fogalmazott a polgármester.

Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora elmondta, az egyetem azt a célkitűzést fogalmazta meg – talán elsőként az országban –, hogy az ipar 4.0 irányába lépjen, és egyedülálló együttműködéssel valósul meg ennek érdekében a duális képzés.

Ormándi Gabriella, az Óbudai Egyetem kancellárja kifejtette, jó befektetésbe kezdtek ezzel a projekttel, hiszen az elmúlt év a home ­office és az online oktatás formáinak a kihívásai elé állította az intézményt. Györök György, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának dékánja köszönetet mondott a projekt minden közreműködőjének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában