soha többé háborút e tájon!

2020.09.21. 20:00

Ismét emlékkeresztet állítottak a nadapi hegytetőre

Egyházi áldással avatták fel szombaton a Csúcsos-hegy újonnan felállított keresztjét a település határában.

Tihanyi Tamás

Összefogtak, megcsinálták: a közösség példát mutatott

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A szőlősorok sárguló levelei kísértek a gyalogút elejéhez, majd negyedórás kapaszkodó után értem el a 268 méter magas Csúcsos-hegy tetejét. Ott gyülekeztek azok, akik sokat tettek azért, hogy ismét méltó állapotú kereszt magasodjon a táj, a Velencei-tó keleti medencéjének festői látképe és Nadap távoli házai fölé.

– Egyesületünk vezetésével, közösségi munkával egy gyönyörű projektet tudtunk megvalósítani, amely egy ilyen kis településen, mint Nadap, tényleg hatalmas eredménynek számít. Sokan festünk óvodát, iskolát, vagy kertészkedünk lakóhelyünkön a közjóért, de itt az emberek harminckilós zsákokkal a hátukon gyalogoltak fel a hegytetőre egy szűk, meredek, kanyargós ösvényen – mondta Dömsödi Balázs, a Nadapi Karitatív Csoport Egyesület elnöke.

Ismét méltó állapotú kereszt magasodik az ég felé a Csúcsos-hegy tetején
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Persze a végeredmény önmagáért beszél, mert sikerült felújítanunk a már kidőlő­félben lévő keresztet a falu határában ékeskedő hegytetőn, csak közösségi hozzájárulással – tette hozzá az egyesület elnöke, aki felidézte az 1945-ös esztendőt, amikor egy a Velence felől támadó oroszokkal a hegyen harcoló magyar katona megfogadta: ha túléli a háborút, keresztet állít a hegytetőre. És így lett.

Ám a feszületet időről időre megette a szél és az eső, s előbb a hatvanas, majd a kilencvenes években kellett újra elkészíteni és felállítani.

Összefogtak, megcsinálták: a közösség példát mutatott
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A mostani tehát már a negyedik kereszt, amely a Csúcsos-hegyen magasodik.

A kereszténység jelképét imát követően Récsei Norbert plébános áldotta meg, majd arra is emlékeztetett, hogy idén 280 esztendeje, hogy kőből épült templom áll Nadapon. „Soha többé ne legyen háború ezen a vidéken”, idézte a kereszt feliratát, majd e kívánsághoz kérte Isten segítségét.

 

A keresztet szeptember 3-án, egy nappal Palermói Szent Rozáliának, a nadapi templom védőszentjének ünnepe előtt vitték és állították fel a hegytetőn, s szervezni kezdték a szeptember 19-i alkalmat. A Nadapi Karitatív Csoport Egyesület 2012-ben alakult meg, feladata az Egyházközségi Karitász Csoport támogatása lett. Legfontosabb céljuk az idősek, rászorulók, hátrányos helyzetben élők mindennapi életének segítése, a tanácsadás. Évente több alkalommal tartós élelmiszert, ruhaneműt gyűjtenek és osztanak. A Csúcsos-hegy keresztjének a felállításával szeretnék életben tartani az emlékezést, amely egyben bizonyítéka az egyre erősödő közösségi összefogásnak is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában