Véradás lesz az első események egyike

2020.09.07. 07:25

Igazi ünnepi vasárnap van a csernyei evangélikus gyülekezet mögött

Ezen az istentiszteleten zajlott 11 fiatal konfirmálása, valamint ekkor szentelte fel a gyülekezet felújított ifjúsági házát a püspök.

B. Kiss László

Bevonulnak a konfirmandusok a csernyei templomba. Csaknem tucatnyian voltak Fotó: FG / FMH

Fotó: gaborfeherphoto

Harangszó fogadta a verőfényes vasárnap délelőtt a híveket a bakonycsernyi evangélikus templomban, ahova – a járványra tekintettel – csak kézfertőtlenítés és lázmérés után léphetett be az ünneplőbe öltözött sokaság. Az istentiszteleten a helybeli lelkész házaspár, Szarka István és Szarka Éva szolgált, igét Szemerei János, a területileg illetékes püspök hirdetett, majd a felszentelést is ő végezte.

A szilárd alapokra nemcsak a házépítésnél, de egyéni életünkben és a közösség életében is szükség van. Különösen manapság, amikor vannak, akik megkérdőjelezik kultúránk keresztény alapjait, sőt – bizonyos vonatkozásokban – a természet rendjét is – fogalmazott prédikációjában a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke.

Bevonulnak a konfirmandusok a csernyei templomba. Csaknem tucatnyian voltak Fotó: FG / FMH

A személyes elköteleződést jelentő konfirmációt követően a tizenegy fiatal – az oltár körül térdepelve – először vette magához az úrvacsorát, ami – a járványra való tekintettel – bemártással történt. Azaz a lelkész bemártotta az ostyát a bort tartalmazó kehelybe, majd a fehér köpenyt viselő konfirmandus tenyerébe helyezte. Az ünnepi istentiszteletet követően szentelte föl a püspök a templom telkén, az utcafronton álló gyülekezeti ifjúsági házat. A 80 éves, leromlott épületet 14 millió forint pályázati pénz felhasználásával újították fel. Ehhez az összeghez 2,5 millió forintot a csernyei evangélikusok is hozzátettek, így csináltathatták meg például, méghozzá újszerű technológiával, a falszigetelést – mondta el lapunknak Szarka István esperes, akitől megtudtuk azt is, hogy a pályázaton nyert pénzből egy napi két órában dolgozó közösségszervező alkalmazására is mód nyílik. A munkálatokhoz a hívek társadalmi munkával is hozzájárultak, önzetlen segítségüket közösen elfogyasztandó birkapörkölttel kívánja meghálálni a lelkész házaspár. A csernyei evangélikus ifjúsági házban egyébként az első rendezvények egyike – a közelmúltban kialakult vérhiányra tekintettel – véradás lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában