Palackba zárt világmárkákat és hazai kiválóságokat kóstoltak

2020.09.04. 07:20

Etyeki pezsgőkonferencia szőlőszüretkor

Izgalmas szakmai találkozóra hívta Rókusfalvy Pál borász a honi pezsgő-előállítókat, neves magyar és külföldi pezsgőkészítők előadásainak meghallgatására. E különleges, legendák övezte ital tért hódít magának nálunk is, a magyar borvidékek és borok rangjának emelkedésével egyetemben.

Zsohár Melinda

A legkülönlegesebb champagne-okból és pezsgőkből kínáltak kóstolásra

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ragyogó időben fogadta az etyeki Rókusfalvy-birtok elegáns előadóközpontja a vendégeket, a járványos időszak miatt szolid létszám mellett. A szakma érintettjei járták körbe a szakterületet az időszerűség jegyében. Rókusfalvy Pál és Prónay Bence szervezők kezdeményezésére az etyeki és az ország más területein pezsgőkészítéssel kísérletező, vagy éppen a siker útján már elindult borászok a tavalyi eszmecsere után újra megnyilatkoztak a témában. Nem árulunk el titkot vele, a pezsgőt is borászok állítják elő, ideális esetben éppen a legjobb borokból.

A legkülönlegesebb champagne-okból és pezsgőkből kínáltak kóstolásra
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az Öreghegy régi és autentikusan felújított pincéi és borházai adják a varázslatos környezetet, az elődöket dicsérvén. Az átvészelt államszocialista időket követően persze jócskán kicserélődtek a szőlőfajták, számos kisbirtok gazdát cserélt, másfél milliárd forintnál több állami támogatást forgattak bele különböző pályázatok révén az etyeki bortermő területekbe. Új, korszerű komplexumok épültek a tradicionális épületek mellé, hiszen megváltozott a borkészítés technológiája is. Csak minőségi bor adható el, legyen az fehér, vörös vagy rozé. Megújult az Öreghegy, a Körpincék, a Kecskegödör, látványosan rusztikus és kényelmes infrastruktúrával ellátott az Újhegy, ahol az Etyek érdekében elévülhetetlen érdemeket szerzett Rókusfalvy Pál birtoka és konferencia-központja található. A 2013-as törvényi háttér megváltozásával szinte berobbant a kézműves, családi pincészetek által előállított pezsgők gyártása, s Etyek kincse, a Törley Pezsgőpincészet által művelt ezerötszáz hektárnyi szőlőbirtok is, a pezsgő alapanyagául szolgáló ültetvény. A konferenciát májusra tervezték, ám a kényszerű csúszásért kárpótlást nyújtottak a gyönyörű szőlősorok, a még le nem szüretelt fürtökkel, a sorok végében illatozó rózsákkal. A megnyitón részt vett Zólyomi Tamás etyeki polgármester, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos – utóbbi oroszlánrészt vállalt a Pannónia Szíve Program szervezésében, végrehajtásában, az etyeki szőlőbirtokok és borutak fejlesztésében.

Az Újhegy őrzi a múltat, szolgálja a mai igényeket
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A jelen lévő Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős agrárminisztériumi államtitkár elismeréssel üdvözölte az ország borászait, pezsgő-előállítóit, mondván: a honi piacon versenyben álló szereplők egymást segítik a nemzetközi mezőnyben, s ez fontos eleme gondolkodásunknak. Idén is biztonságban zajlik a szőlőszüret az országban, s az állam támogatást nyújt a turizmus, vendéglátás szektorának erősen kitett ágazatnak. A pályázatok 1,8 milliárd forint támogatást állítottak be, hétszáz borász kért 2,2 milliárd forintnyi segítséget a maguk munkája és erőfeszítései mellé, mondta el az államtitkár. A döntés értelmében kiegészítik a hiányzó összeget, s tovább egyszerűsítik a szabályzókat a bor- és pezsgőkészítők érdekében. Magyarországon évente mintegy huszonnégymillió palack pezsgő készül, ötmilliónyit exportálnak belőlük külföldre, többet, mint borból.

A szlovéniai borász, Michael Gross is online előadást tartott
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Rókusfalvy Pál vérbeli médiaszakemberként állította össze munkatársaival a programot, szellemesen utalva a pezsgő jellegére. Gondolatok a buborék körül, ez volt a konferencia mottója, s a kiváló magyar pezsgő-előállítók és szakértők mellett Európa kiválóságai tartottak érdekes előadásokat a témában. Rókusfaly szlogenje: Legyen hétköznapokon is fogyasztható az ünnepek itala! – ma már nem utópia, és nem csupán álom. Bővül a választék, családi pincészetek és kézműves pezsgőgyártók termékei közül lehet választani, elérhető árakon is, a Törley Pezsgőpincészet a legnagyobb hazai előállító és forgalmazó. Büszkék lehetünk pezsgőkultúránkra, hangsúlyozta Rókusfalvy, önbecsüléssel és öntudatossággal higgyünk ezen értékünkben.

A szakemberek számára egyértelműek a laikusoknak kevésbé ismert kifejezések, mint csendes bor, gyöngyözőbor, habzóbor – ezek nem „sampányok”! Különleges magyar szavunk: a pezsgő micsoda telitalálatú kifejezés! Champagne-ként (sampány), emlegetik más nyelveken is a világ legtöbb szögletében az eredeti francia receptúra alapján előállított különleges italt, az elegancia és az ünnep italát. Ma már az internet is alapos „kiképzést” ad a francia champagne-ról, az olasz proseccóról, a spanyol caváról, de az új keletű angol pezsgőről is, nem beszélve a kaliforniaiakról.

Rókusfalvy Pál Feldman Zsolt államtitkárral és Tessely Zoltán képviselővel beszélget
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Élőben hallhatták a többi között Lamport Józsefet, a Thummerer Pince főborászát, Márkus György pezsgőszakértőt, az Etyeki Kúria pezsgőkoncepcióját Mérész Sándor főborásztól és Nagy Vince kereskedelmi vezetőtől. A tokaji Demeter Zoltán, a borászok borásza megidézte báró Vay Miklóst, aki 1830 körül álmodozott a „sámpányi borról”, s lerakta készítése alapjait. E konferencia közvetlen felkérésére küldték el online-előadásukat európai kiválóságok, külön üdvözölve az etyeki és a magyar szakembereket. Olaszország luxuspezsgőjéről, a Ferrariról szólt Marcello Lunelli, a brit királyi család és James Bond „kedvencéről”, a Bollingerről Guy de Rivoire értékesítési igazgató. Bemutatkozott dióhéjban a Champagne Deutz, a világ egyik legtekintélyesebb pezsgőháza Fabrice Rosset elnök jóvoltából. Emelkedő buborék – Habzó trendek a világban címmel kerekasztal-beszélgetést folytattak a honi „pezsgő-ászok”, amit csúcsgasztronómiai kóstolás követett champagne- és pezsgőkóstolóval, az Arany Kaviár séfjeivel, Nyíri Szásával és Kanász Lászlóval, Gervai János sommelier-vel a napsütötte teraszon, a szőlősorok szomszédságában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában