A barokk jégverem értékes példája az ilyen jellegű építményeknek

2020.09.25. 11:30

Egyelőre csak állagmegóvás zajlik az iszkaszentgyörgyi kastélyban

Néhány hete munkások jelentek meg az Amadé–Bajzáth–Pappenheim kastélyban, ahol állagmegóvási és feltárási munkálatokat folytat az épület vagyonkezelője.

Borsányi Bea

Folyik a jégverem kifagyott, illetve hiányzó tégláinak cseréje, pótlása

Fotó: NÖF

A meglehetősen összetett épületegyüttes többszöri bővítés és átépítés után mai formáját 1904 és 1908 között nyerte el. Mára azonban főleg a használaton kívüli részei leromlottak. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram első ütemébe nem került be az épület, ám lapunk úgy tudja, bekerült viszont a felújítási program hamarosan induló második ütemébe. Elsőként tehát ezzel a kérdéssel kerestük meg a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.-t (NÖF), aki 2019 óta a kastély vagyonkezelője. „Jelenleg kormányzati szinten folyamatban van a helyszínek kiválasztása, ezekről információval az egyeztetések jelen szakaszában sajnos nem tudunk szolgálni” – állt a NÖF válaszában.

Ugyanakkor viszont a kastély területén két helyen is munkálatok kezdődtek. Miután a kastélyegyüttes állapota a felszívódó talajnedvesség miatt folyamatosan romlik, jelenleg utólagos falszigetelés készül az iskola tornatermében és ebédlőjében, a szükséges mértékű vakolatcserével és lélegző vakolattal. A tornateremben cserélik az aljzatot és a padlóburkolatot is, hogy megvédjék az alatta feltárt és dokumentált egykori istálló burkolatát. Ezen az épületen a csapadékvíz elvezetésére bádogos javítási munkák is készülnek az épület teljes hosszában.

A másik, most zajló munkálatra a kertben található, 18. századi barokk jégveremmel kapcsolatban kerül sor. – A jégverem tetőszerkezete emberemlékezet óta hiányzik, sűrű növényzettel volt benőve a felfelé szélesedő, szépen kivitelezett centrális épület. A csonka falak tövében boltozott tér rejtőzik, terepszint alatti impozáns alépítménnyel, amely kivételesen értékes példája az ilyen funkciójú építményeknek. A barokk jégverem, valamint értékes boltozatának megőrzése érdekében a NÖF beruházásában állagmegóvási munkák zajlanak. Megtörténik a történelmi emlék növényzettől és a nagy mennyiségű szeméttől való megtisztítása, a szükséges veszélymentesítés, a kifagyott téglák cseréje, pótlása, és a szakszerű feltárás után az állagmegóvás érdekében új védőtető építése – tudtuk meg a vagyonkezelőtől.

Folyik a jégverem kifagyott, illetve hiányzó tégláinak cseréje, pótlása
Fotó: NÖF

Az viszont felettébb sajnálatos, hogy a munkálatokról sem a kivitelező, sem pedig a NÖF nem egyeztetett a kastélyban működő általános iskola igazgatójával. Ahogy azt Koncz Gábor lapunknak elmondta, előfordult, hogy a tanítási nap folyamán szembesültek azzal, másfélszázan maradtak víz nélkül az épületben, vagy hogy az utolsó pillanatban jelezték, ki kell pakolni a teljes ebédlőt tanítási napon a munka miatt. – Kissé furcsa állapot ez, úgy dolgoznak itt a kivitelező emberei, mintha egy teljesen üres épületben végeznék a munkákat. Nekem egyszer sem jelezték előre, ha az iskolát is érintő munkába fogtak. De szerencsére nem tart ez soká, úgy tudom, a hónap végéig befejeznek mindent – mondta az igazgató.

A NÖF lapunknak elismerte, tényleg hiányos a kommunikáció: „A kastélyban működő általános iskola igazgatójával valóban szorosabb együttműködés kialakítása szükséges, erről a helyszínen lévő kollégáinkat tájékoztattuk. Sajnálatosnak tartjuk, ha nem megfelelő időben jutottak el az intézmény vezetéséhez a felújítással kapcsolatos információk, ezen mostantól változtatunk. Bár kollégáink minden nap a helyszínen tartózkodnak, ezt a problémát nem jelezte sem az iskola, sem a fenntartó felénk. Elnézést kérünk és bízunk benne, hogy a felújított, megszépült tornaterem egyaránt kárpótolni fogja a diákokat és a tanárokat a munkálatok során okozott kellemetlenségekért” – reagált a NÖF.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában