nagyszerű napot ajándékoztak a közönségnek

2020.09.14. 07:00

Börgöndi Repülőnap – Műszaki csodák az égben, élmény és történelem a szívekben

Egyértelműen az év leglátványosabb eseménye volt Fejér megyében az Albatrosz Repülő Egyesület vasárnapi légi parádéja.

Tihanyi Tamás

A nap modellrepülő bemutatóval és ejtőernyős ugrásokkal kezdődött, s csak azután kerítettek sort az ünnepélyes megnyitóra.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere a mikrofonhoz lépve megköszönte a házigazda repülő egyesületnek, hogy tagjai a nehézségek közepette is kitartottak a negyedszázados hagyomány mellett, s az esemény megrendezése mellett döntöttek.

– Műszaki csodákat és a történelmet hozták ma ide nekünk a szervezők, egy olyan városba, amely büszke történelmére, katonavárosmúltjára és jelenére – mondta a településvezető. Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke a programokról szólva arról beszélt, hogy két évforduló: a huszonötödik repülőnap és a hetvenöt éve véget ért második világháború tematikája köré szervezték az idei eseményt.

– Különleges ez, hiszen itt, Börgöndön annak idején a Messerschmitt 109-es vadászgépekre képeztek pilótákat, akiknek szembe kellett nézniük a Mustangokkal, amelyek jóval nagyobb teljesítményű és modernebb repülőgépek voltak, mégis kiváló eredményeket értek el a Puma században harcoló magyar pilóták – emlékeztetett Szilády Dezső. Szavai után nem sokkal dübörgött alá az égből Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok, rekorder. Ő nem hiányozhat a börgöndi repülőnapokról, és idén is nagyszerű programmal kápráztatta el a közönséget. Mindent megtett, amit egy légijárművel a levegőben meg lehet tenni, de sokaknak az volt a benyomása, hogy annál még egy kicsit többet.

Cser-Palkovics András polgármester is kíváncsi volt rá, hol tart a Nemere-projekt Fotók: Tihanyi Tamás

A repülős és ejtőernyős emlékmű megkoszorúzása után érkezett meg az L-29 Delfin, majd Nagy Attila és Pula József vezetésével ismét ejtőernyősök zúgtak alá az égből. Valamivel 13 óra után indították be először a Blériot XI-es motorját, aztán repült a magyar fejlesztésű Hungarocopter (erről Lóerő rovatunkban később részletesebben is szólunk), a Piper, a Po­­-2-es, a Kamov és a Mi-2-es. Örömtelinek bizonyult a repülőbarátok körében, hogy eljött Börgöndre Csehországból a Tiger Moth kötelék: ezek a kétfedeles gépek kiképzéseket végeztek a második világháború idején Angliában. A hozzánk látogató „Louisiana Kid” nevű Mustang 1944-ben készült el, 1945-ben repült át Európába, de a harcokban már nem vett részt. Visszakerült az Egyesült Államokba, 1947-ig nem használták, onnantól a Kanadai Királyi Légierő 402. századában szolgált nyugdíjba vonulásáig. Magánkézbe került, 1963-ben megsérült, de tulajdonosa újjáépítette. Ismét gazdát cserélt, egy konténerben Európába szállították, 2013-ban emelkedett ismét a levegőbe.

A járvány miatt sok repülőnap maradt el idén, de nem a börgöndi

Börgöndön nemcsak önálló bemutatót, de köteléket is repült kortársaival, például a Li-2-essel, amely gép egyébként ameddig csak tudta, szállította a nagyszámú sétarepülésre jelentkezőt

A repülőprogramok mellett a földön is bőven volt látnivaló: egyebek mellett fegyverkiállítást rendeztek, szimulátorok, katonai hagyományőrzők színesítették a választékot. Aki látta, meggyőződhetett róla, hogy folytatódik a Nemere-projekt, bár a vírus azt a munkát is hátráltatta. Az egykor Székesfehérváron épült vitorlázógépnek, a berlini olimpia hősének újraépített változata várhatóan 2020-ban kapaszkodhat újra az égbolt felé, amely esemény nem csak a korabeli mérnökök, de jelenkori követőik munkáját és kitartását dicséri majd.

 

Idén a járvány veszélyeit is figyelembe vették a tervezéskor. Megnövelték a rendezvényterületet és a parkolót, a szájmaszk viselése bizonyos helyeken kötelező, másutt ajánlott volt. Még arra is adtak lehetőséget, hogy mint az autós mozikban, gépjárműből lehessen figyelemmel követni az eseményeket.

Olvasd el ezt is!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában