Közel 100 gyermek tanulhat a gyönyörű, új épületben

2020.09.11. 14:00

Bella István szülőháza mellé épült az új iskola Sárkeresztúron

A Kossuth Lajos utca 64. alatt működő idős Sárkeresztúri Általános Iskola nem régen lett felújítva, ugyanakkor a folyamatosan növekvő gyermeklétszám miatt fejtörést okozott a településnek a gyermekek elhelyezése.

Korondy Tamás

Az elsősöknek láthatóan tetszik az új épület, amelyben helyet kaptak

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A Klebelsberg Központ építette az új tanintézményt arra a telekre, amelyet az önkormányzat adott. Az épület nemzeti forrásból épült fel, így az nemzeti vagyonnak minősül, és azt a Klebelsberg Központ tartja fent, nem az önkormányzat tulajdona – kezdte Csutiné Turi Ibolya, a település első embere.

A polgármester hozzátette, nagyon rossz helyzetben volt Sárkeresztúr mindeddig, hiszen többször is alkalmi tantermeket kellett kibérelnie a helyi iskolának, hogy legyen hely a tanításra. Régebben felmerült egy úgy nevezett „konténeriskola” létrehozása a régi iskolaépület udvarában, végül két egymás mellett lévő használhatatlan épületet bontottak el inkább, s a területüket összevonták – ide épült meg az új, alsósokat kiszolgáló iskola.

Az új tagintézménybe már több mint száz gyermek, köztük Kovács Lolita Amanda jár nagy örömmel
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A további álmunk az lenne, hogy a mostani négy tanterem kibővüljön nyolcra. Ígéretet már kaptunk rá, a vázlatos tervek már léteznek. Elviekben két ütemben, jövőre és az azutáni évben két-két teremmel bővítik a most U alakú épületet négyzet alakúvá – zárta a polgármester, aki megemlítette, hogy az új iskola az egykori Kossuth-díjas költő, műfordító, Bella István szülőházának tőszomszédságában épült fel. Azt kívánja az odajáró kisdiákoknak, hogy hasonlóan művelt, sikeres és okos emberek váljanak belőlük, amivé az említett költő is vált Sárkeresztúron.

Mészáros Adrienn, a Sárkeresztúri Általános Iskola igazgatója, egyben matematika és földrajz szakos tanára elmondta, évtizedes probléma a településen az emelkedő gyermeklétszám az iskolák szempontjából, már elérték a 270 főt, ami az óvodai jelzések alapján csak tovább nő.

– Nagyon köszönjük a Dunaújvárosi Tankerületi Központnak, hogy teljes mellszélességgel mellénk állt ebben az ügyben, és észrevették a problémát, hogy a településnek iskolabővítésre van szüksége. Emellett az önkormányzat biztosított bennünket arról, hogy mindenben segítenek majd – mondta az igazgató.

Az elsősöknek láthatóan tetszik az új épület, amelyben helyet kaptak
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A régi és az új épület egymástól 150 méterre helyezkedik el. A mindennapos testnevelés miatt a diákoknak az új épületbe kell átmenniük, így a falu összes diákja látogatja az új intézményt mindennap.

Az átadón Varga Gábor országgyűlési képviselő mondott beszédet, aki azt kívánta, az új épület legyen tanúja és helyszíne a tanulás mellett megannyi élménynek is, és a gyerekek szeressenek ide járni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában