saját termékekkel is készültek

2020.09.19. 07:10

A sajtok mesterei – Levizsgáztak a szakemberek a Szent Istvánban

Mesteri sajtok és sajtmesterek kaptak helyet egy légtérben pénteken egy vizsga keretében Székesfehérváron.

Szanyi-Nagy Judit

Sajtcsodákat készítettek péntekre a vizsgázók

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Nemcsak Gombóc Artúr csokoládéiból, de bizony a sajtokból is sokféle létezik. Főleg, ha megbolondítják azokat! Például kakaóbabbal. Erre volt példa pénteken, amikor is egy országos sajtmesteri vizsga keretében 13 szakember mutatta meg készítményét a vizsgabizottság tagjainak.

Tizenhárman tettek sajtmestervizsgát Székesfehérváron
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Egy kiállításon, de akár a piacon is bizalmat kelt a vásárlóban, ha azt látja, a terméket egy sajtmestertől vásárolhatja meg – állította Csapó János tejipari technológiával foglalkozó szakember, a vizsgabizottság elnöke. Tőle tudjuk: a megmérettetés csütörtökön, elméleti résszel kezdődött. Akkor a tejjel kapcsolatos ismereteiket kellett lejegyezniük a vizsgázóknak, s azt, miként lesz a tejből sajt, valamint hogy milyen technológiai folyamatok zajlanak a készítés során. Ezt követte pénteken a gyakorlat, amikor is a saját maguk által korábban megalkotott termékeiket mutatták be a jelenlévők. Azt, hogy valóban mindenki a maga által létrehozott sajtot hozta a helyszínre, külön ellenőrizték. A fajtában, a végső tálalásban megkötés nem volt.

Sajtcsodákat készítettek péntekre a vizsgázók
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Ugyanaz a sajt elkészülhetett Hevesben és Komárom-Esztergom megyében egyaránt, mégsem lett teljesen ugyanaz: bár a fajta megegyezik, az ízvilág különbözhet, hiszen az egyes térségekben mások a termőhelyi adottságok (a fű vagy az állat takarmánya), az érlelés, a technológia – részletezte a vizsgabizottság elnöke.

Barna József, a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola igazgatója elmondta: örömükre szolgál, hogy intézményükben rendezték meg ezt a nívós, országos eseményt. A felkérés a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Igazgatóságától érkezett hozzájuk, ők pedig szívesen vállalták, hogy megszervezik és lebonyolítják a vizsgát.

 

A 13 résztvevő nemcsak Fejér megyéből, de Budapestről, Győr-Moson-Sopron, Heves vagy éppen Borsod megyéből érkezett, s eredményét már pénteken megtudta. Eszerint a három akadályt – az elméleti és a gyakorlati rész után egy prezentációban három sajt elkészítési technológiáját kellett bemutatniuk – mindannyian sikeresen vették. Mesterigazolványukat már a pénteki nap folyamán átvehették, a mesterleveleket pedig az ősz folyamán, később, Budapesten adják át nekik a többi korábbi vizsgázóval közös ünnepség keretében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában