Koronavírus Fejérben

2020.08.01. 07:30

Végül is kit véd a maszk?

Véleménycserére buzdította az internet népét a napokban megjelent, bolti maszkviseléssel foglalkozó cikkünk. Igazságot ezúttal nem teszünk, de eláruljuk, kinek is jó a maszkviselés!

Szanyi-Nagy Judit

A másik embert is védjük, ha maszkot veszünk fel!

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Már az elején leszögezzük: a jelenleg hatályos szabályok szerint a boltokban, üzletekben kötelező az orrot, szájat eltakaró maszk viselete. Ennek elmulasztása pénzbírsággal járhat, melyet a rendőrség szab ki a renitens vásárlókra, dolgozókra.

– Csupán Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora állásfoglalását tudom közvetíteni: a maszk nemcsak a velünk találkozó embert, de bennünket is véd – húzta alá Oravecz Éva egykori lajoskomáromi háziorvos. Százalékos megoszlásról – kit véd jobban a maszk – nem szól a fáma, hiszen azt – legutóbbi információink szerint – egyelőre még nem vizsgálták. Ám úgy tűnik, a megfelelő védelem érdekében mégiscsak érdemes maszkot viselnünk! Nézzük, mit gondolnak erről a kommentelők!

Egyikük, Hortenzia érintett dolgozóként szólt hozzá a témához: „Mindenkinek igaza van! Akármit is gondolunk, akár többen is, ezt nem mi akartuk, de ami kötelező, azt be kell tartani. Bolti dolgozó vagyok. Igen, nekünk muszáj. Nyolc órában. Légy szíves, kedves vásárló, bírd ki azt a pár percet te is… Igen, tudom, utálod, meg nem kapsz levegőt, meg nyomja a füled… Köszönöm!”

A másik embert is védjük, ha maszkot veszünk fel!
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Sz. Gábor összegzett a maszk nem viselésével kapcsolatban: „Akkor vonjuk le a tanulságot: Egyre többen nem viselnek maszkot. A vírus – ha lenne – boldogan terjedhetne. Ennek ellenére még sincs járvány, megbetegedés. Tehát: teljesen felesleges a maszk (és amúgy se ér semmit).”

Csilla vásárlóként írta le véleményét: „Felveszem, mert azt a negyedórát kibírom, amíg bevásárolok. Én inkább azokat sajnálom, akik 8-10 órát dolgoznak benne. Egyébként tök felesleges szerintem, mert ezek a maszkok, amiket általában hordunk, körülbelül semmitől nem védenek. Ha már maszk, akkor textilmaszk, mert legalább van belőle szép is!”

H. Gábor vitaindítóként saját multicéges tapasztalatát osztotta meg: „Már az ajtó vonalában ugrott egy ott dolgozó, hogy vegyem fel a maszkot, ha nincsen, akkor fáradjak ki. Természetesen volt, felvettem. Ezek után az üzletben nyolc olyan vásárlót számoltam össze, akiken nem volt maszk, plusz a pénztároson sem! Akkor hogy is van ez?”

[embed]https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/inkabb-takarjuk-el-magunkat-4174898/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában