A minősítés rendszere lesz szigorúbb

2020.08.06. 07:20

Változnak az energiacímkék novembertől

Hamarosan jelentős változások várhatók az energiahatékonysági címkézések területén – a hűtőket, mosogató- és mosógépeket sokkal szigorúbb rendszer szerint kell kategorizálniuk a gyártóknak, mint eddig. Nagy meglepetések várhatók, már csak azért is, mert az előrejelzések szerint a mostani A+++-os hűtőknek például csak a 45 százaléka maradhat a majdani A besorolásban.

S. Töttő Rita, FMH

Energiacímke. Nem biztos, hogy ami rajta áll, az „szentírás” Fotó:Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Hamarosan rendet tesz az Európai Unió a területén forgalmazott, energiatanúsítványt feltüntető címkével rendelkező készülékek információs káoszában. A jelenlegi címkézés ugyanis a gyártókra bíz egy sor olyan jelölést, amely, ha nem is feltétlenül megtéveszti a vásárlót, de legalábbis megnehezíti az összehasonlíthatóságot és azt, hogy egy meghatározott keretrendszer mentén biztonsággal dönthessen a fogyasztó az érdekei szerint. Az unió ugyanis erőteljes éghajlat-politikába fogott, erről egy 2017-es uniós (2017/1369) rendelet szól, amely 2030-ig határoz meg lépéseket a témában. Ennek lényeges eleme az energiahatékonyság.

Energiacímke. Nem biztos, hogy ami rajta áll, az „szentírás” Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ebben szerepel az energiacímkézés is, amelynek célja az kell legyen, hogy a fogyasztók megalapozott döntéseket hozhassanak vásárlásaik során. Ki ne vette volna ugyanis már szemügyre ezeket a címkéket, amikor új hűtőt, mosógépet, egyebet vásárolt, s gondolkodott el azon, vajon ár-érték arányban mennyivel éri meg jobban mondjuk egy A+++-os termék megvásárlása, mint mondjuk egy A-s vagy annál alacsonyabb besorolású? A válasz sok bizonytalanságot okozott, de hamarosan teljesen egyértelmű lesz, köszönhetően az új szabályrendszernek. Az egyik áruházlánc szakértője szerint jelentős visszaminősítésekre lehet számítani az új rendszerben. Például a jelenlegi besorolásban A+++-os hűtőknek csak a 45 százaléka felel meg a majdani A osztálynak.

 

A mosogatógépeknél pedig várhatóan 30 százalékkal kevesebb A, 20 százalékkal kevesebb B és 10 százalékkal kevesebb C osztályú besorolás várható a szakértő szerint. Ez azonban nem azt jelenti, hogy például egy eddig A++-os hűtő, amelyet ezentúl C kategóriásként árulnak, hirtelen rosszabb lett, egyszerűen a rendszer lett szigorúbb. Ez persze további fejlesztésre sarkallja majd a gyártókat, amely még környezetbarátabb termékek megjelenését jelenti majd – legalábbis ezt prognosztizálják a szakértők, akik szerint az is nagy segítség lesz, hogy a letisztult energiacímke-rendszer mellett QR-kódot is fel kell majd tüntetni a termékeken, hogy a vásárló közvetlenül a termék mellett, azonnal tájékozódhasson az adott termék tulajdonságairól és fogyasztásáról. Az új energiabesorolási kód az idei év november elsejétől már kötelező lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában