előretekintés

2020.08.01. 07:10

Nemzetközi macskanap, az államalapítás ünnepe és viharral vegyes kánikula – Ezek várnak augusztusban

A Kisasszonyok havába léptünk, azaz az utolsó nyári hónapba. Nézzük hát, mit tartogat számunkra ez az augusztus!

feol.hu

Budapest, 2016. augusztus 20. Résztvevõk az ünnepélyes kenyéráldáson Budapesten, a Szentháromság téren 2016. augusztus 20-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Jeles napok

Augusztus 1.: a forint születésnapját és az anyatejes táplálás világnapját ünneplik a hó elsején.

Augusztus 2.: a roma holokauszt emléknapja, amelyet 1972 óta a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján tartanak, arra emlékezve, hogy egyetlen éjszaka, 1944. augusztus 2-áról 3-ára virradóra több mint háromezer cigányt gyilkoltak meg az auschwitzi haláltáborban.

Augusztus 7.: Szent Donátra emlékezik a főként borkedvelő nép, ugyanis Donát állítólagos ókeresztény vértanú, a szőlőskertek, szőlősgazdák védőszentje, és azért is imádkoztak hozzá, hogy a villámcsapást és jégesőt tartsa távol otthonuktól, kertjeiktől. Csókakőn a hagyományos Szent Donát búcsút augusztus első hétvégéjén.

Augusztus 8.: a sok nemzetközi ünnepnap közül az egyik leghivatalosabb az augusztus nyolcadikai macska-világnap. Ebben a hónapban nem ez az egyetlen cicás nap: 17-én ünneplik a Black Cat Appreciation Day-t, azaz a fekete macskák értékelésének, megbecsülésének a napja, amit azért hoztak létre, mert a mai napig tartja magát a néphit, hogy balszerencsét hoznak a fekete cicusok, és lényegesen kevesebbet fogadnak örökbe belőlük.

Augusztus 10.: Lőrinc napja a néphagyományban határnapnak számított, azaz a Lőrinc-nap után fogyasztott dinnyét már nem tartották finomnak, vagy e nap után már nem fürödtek a folyóban.

Augusztus 13.: A balkezesek világnapját ünnepeljük: tudták, hogy a világ népességének 15%-a balkezes?

Augusztus 15.: Nagyboldogasszony, a repülősök és a repülő fegyvernem napja – s ez a három összefügg! A repülősök az „égi királynőt”, Szűz Máriát választották védőszentjüknek, oltalmazójuknak. Szent István ezen a napon hunyt el 1038-ban, és halála előtt egy nappal ajánlotta fel Magyarországot Szűz Máriának Székesfehérváron.

Augusztus 20.: Az új kenyér ünnepe, az államalapítás ünnepe és Szent István napja esik erre a napra.

Augusztus 29.: A magyar fotográfia napja és a mohácsi vész emlékezete esik erre a napra, utóbbi a független magyar királyság pusztulásának és az ország hanyatlásának szimbólumává vált.

Augusztusi születésnaposok Fejér megyében

Karácson Fluor Tamás zenész augusztus 5-én tölti be 33-ik születésnapját.

Carlton Guyton, az Alba Fehérvár kosarasa 7-én ünnepli 30. születésnapját.

Balsay Ádám, szintén az Alba Fehérvár játékosa 30-án tölti be a 19. életévét.

Horoszkóp

A horoszkóp csillagjegyei közül az alábbiak esnek az augusztus hónapba: az Oroszlán (július 23-augusztus 22.) és a Szűz (augusztus 23-szeptember 22.).

Időjárás

Hogy mire számíthatunk a következő időszakban, arról egy dunaújvárosi amatőr időjóst kérdeztük:

[embed]https://www.feol.hu/idojaras/helyi-idojaras/hosegbol-es-zivatarbol-sem-lesz-hiany-igy-er-veget-a-nyar-amator-idojosunk-szerint-4175702/[/embed]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában