a polgárok is fontosak

2020.08.04. 14:00

Nagy volumenű fejlesztési terveik vannak a móriaknak

Tizenhét napirendet tárgyalt a város képviselő-testülete hétfő reggel nyolckor. A bizottságok alapos előkészítő munkájának köszönhetően minden napirendi pontot megszavaztak, ellenszavazat és tartózkodás nélkül.

Palocsai Jenő

Némethné Utry Edit, a polgármesteri hivatal munkatársa, és a képviselő-testület 3 tagja a folyosón: Gintner András, Arany Tamás és Istvánfalvi Dávid alpolgármester Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A soron kívüli ülést megelőzően a Bogyó Viktor által vezetett pénzügyi, illetve a Stolczenberger Róbert irányítottas településfejlesztési bizottság minden napirendi pont részleteit kidolgozta és elfogadta, éppúgy, ahogy a Gintner András vezette szociális és egészségügyi bizottság.

A bányásztelepen élőket érinti a buszok hiánya

A harmadik napirendi ponttal a bajba jutott, munkájukat, állásukat elveszített családok megsegítése volt a célunk, mondja Fenyves Péter polgármester. Volt egy pályázat, amiből meglehetősen jelentős összegek maradtak a kasszában és az említett pénzmaradványból 20 millió forint jut a védekezésre a második hullám során. Ebből az összegből fedezik az overallok, fertőtlenítőszerek vásárlását és 2500 fő tesztelését. Emellett plusz 14 millió maradvány is kerül azon családok megsegítésére, amelyek elveszítették munkájukat, jelentős jövedelemcsökkenést szenvedtek el és bérlakásban élnek. Megtörténhet az, hogy ha például valaki márciusban elveszítette a munkáját és ez az állapot fennállt a veszélyhelyzet végéig, vagyis június 18-ig, akkor annak az összes bérleti díját és rezsijét odaadják, amennyiben az említett három hónap befizetését igazolni tudja.

– A Lamberg pincével, illetve annak bérbeadásával kapcsolatban a 12. napirend foglalkozott. Nettó 278 milliós pályázatot nyertünk a régi, uradalmi pince felújítására, ám mi áfa-visszaigénylők szeretnénk lenni. Ebben az esetben az áfaköteles bevétel feljogosít bennünket annak visszaigénylésére a bérbeadás útján. Az, hogy ki lesz, aki bérbe veszi, azt még nem tudni, talán a Turisztikai Egyesület. Most csak arról hoztunk határozatot, hogy bérbe adjuk, és ha elkészül, akkor interaktív módon mutatja majd be a Móri borvidéket, illetve Mór történetét a kapucinusoktól napjainkig – mondta a polgármester.

Némethné Utry Edit, a polgármesteri hivatal munkatársa, és a képviselő-testület 3 tagja a folyosón:
Gintner András, Arany Tamás és Istvánfalvi Dávid alpolgármester Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Volánbusz képviselői is jelen voltak a testületi ülésen, ugyanis az utolsó, 17. napirendi pont érintette őket is. Fenyves elmondta: – A vészhelyzet idején a vasárnapi menetrendre állt át a város, hiszen nem volt iskola és álltak a cégek. Most változtattunk, augusztus 21-től visszaállítunk két járatot. Nincs rá túlzottan nagy igény és a nagy gyárak is leállnak hamarosan, de a bányásztelepen élőket meglehetősen érzékenyen érinti a buszok hiánya. Alig van Fejér megyei város, ahol van helyi tömegközlekedés, de köztük van Mór is.

Ez egyáltalán nem kifizetődő, most meg különösen nem, hogy nem volt iskola és így nem vettek bérletet a diákok, hiszen ez további kiesést eredményezett. Egy helyi vállalkozó a mindenki által Ezerjó horgásztóként ismert rész minden vízfelületét szeretné üzemeltetni. A szóban forgó terület magánkézben van, ezért az önkormányzatnak csak annyit kellett tennie, hogy elvégezte a vízjogi engedély módosítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában