pótfelvételi

2020.08.05. 07:15

Milyen szakokra lehet jelentkezni vasárnap éjfélig Fejér megyében? Mutatjuk!

Idén államilag támogatott helyekre is pályázhatnak a pótfelvételi eljárásban részt vevők.

Héjj Vivien

Bőven lehet válogatni a megyei szakok közül a pótfelvételi eljárás keretein belül is Illusztráció: Bach Máté

Fotó: Bach Máté

A pótfelvételi eljárásban azon tanulók nyújthatják be elektronikus jelentkezésüket, akik az általános felvételi eljárás során egyik általuk megjelölt intézménybe sem nyertek felvételt, vagy egyáltalán nem nyújtottak be jelentkezést. Az általános felvételi eljáráshoz képest számos változást figyelembe kell venniük a jelentkezőknek. Jelen esetben egyetlen felsőoktatási intézmény egyetlen képzésére lehet jelentkezni – ugyanazon szak mindkét finanszírozási formája egy jelentkezési helynek számít.

A pótfelvételiben meghirdetett szakok esetében a ponthatárok nem lehetnek alacsonyabban a július 23-án meghatározott ponthatároknál. Ez természetesen abban az esetben igaz, amennyiben a szakot az általános felvételi eljárásban is meghirdették. Továbbá a ponthatár nem lehet alacsonyabb a jogszabályban meghatározott minimumnál, ami alapképzésen és osztatlan mesterképzésen 280, felsőoktatási szakképzésen 240, mesterképzésen 50 pont.

A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának minden szakára lehet jelentkezni a pótfelvételi keretében. Ennek értelmében gazdálkodási és menedzsment, turizmus-vendéglátás és pénzügy és számvitel alapszakon, valamint sportközgazdász mesterszakon is maradtak még szabad helyek. Mindegyik képzés elérhető az önköltséges finanszírozás mellett Corvinus-ösztöndíjas formában is. Az egyetem arra számít, hogy az elmúlt évekhez képest többen élnek idén a pótfelvételi lehetőségével.

A Dunaújvárosi Egyetem szakjai közül is válogathatnak a tanulni vágyók. Gazdasági, mérnöki, informatikai és kommunikációs szakokon is maradtak helyek – ezen szakok többsége elérhető államilag finanszírozott képzési formában. Felsőoktatási szakképzésen kizárólag költségtérítéses képzéseket hirdet az intézmény. Az érdeklődők a gazdálkodási és menedzsment, a gazdaságinformatikus, a mérnökinformatikus, a műszaki és a televíziós műsorkészítő szakképzések közül választhatnak. Utóbbiak lehetőséget nyújtanak azoknak, akik nem rendelkeznek az alapképzéshez szükséges pontokkal, vagy nem tettek emelt szintű érettségit.

Földmérő és földrendező mérnöki, gépészmérnöki, mérnökinformatikus és műszaki menedzser képzésre felvételizhetnek azok, akik az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán szeretnék elkezdeni felsőfokú tanulmányaikat szeptembertől. Emellett a népszerű mérnökinformatikus felsőoktatási szakképzésre továbbra is lehet jelentkezni.

A leendő előadóművészek előtt nyitva áll a Kodolányi János Egyetem ajtaja. A zenei pálya mellett más területek iránt érdeklődők is megtalálhatják számításaikat az intézményben. Emberi erőforrások, gazdálkodási és menedzsment, közösségszervezés, szociális munka és turizmus-vendéglátás szakokra is várják a jelentkezőket.

A kitöltött jelentkezési űrlapokat hitelesíteni kell ügyfélkapun keresztül vagy az E-felvételi felületéről kinyomtatott és aláírt hitelesítő adatlap postára adásával. A jelentkezéseket és egyéb dokumentumokat augusztus 9-éig kell feltölteni az elektronikus felületre. A ponthatárokat legkésőbb augusztus 28-áig kihirdetik. A határozatot szeptember elején a felsőoktatási intézményektől kapják meg a felvett hallgatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában