Sakkfigurák küzdelme

2020.08.22. 07:15

Íjakkal, ostorral, karddal – Vasárnapig tart még a Királyi Napok Fehérváron

Vasárnapig tart a Koronázási Ünnepi Játékok. Ez nemcsak a Koronázási Szertartásjátékot foglalja magában a Csúcsos-hegynél, hanem számos egész napos programot a belvárosban a Várfal parktól kezdve a Városház téren és a Fő utcán a Zichy ligetig. Mind a Székesfehérvári Királyi Napok ölelésében.

Majer Tamás

Mongolok és magyarok csaptak össze az óriási sakktáblán. A mozgó „bábukat” a tópartis diákok alakították

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Így aztán pénteken délután és este is újrajátszották a Tóparti-iskola diákjai az 1241-es muhi csatát, hol összecsaptak magyarok és mongolok. Felelevenítették hát a tatárjárást, de rámutattak arra is, hogy a veszedelem után az ország talpra állt.

Mongolok és magyarok csaptak össze az óriási sakktáblán. A mozgó „bábukat” a tópartis diákok alakították
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az előadást, amelyet Matuz János írt és rendezett, a Nemzeti Emlékhely füves területén tartották egy száz négyzetméteres sakktáblán. A harcosok életre kelt sakkfigurák voltak valamennyien. Számos helyi hagyományőrző csapat is bemutatót tartott, ők még szombaton és vasárnap is várják a látogatókat.

A Várfal parkban két csapat is bemutatózott. A Fejér Baranta Hagyományőrző Sportegyesület részéről Szendrő Miklós mondta el, ők nem kifejezetten egy adott történelmi korszakot mutatnak be, hanem: – A magyarság elmúlt 1500 évével foglalkozunk. Testkultúrával, fegyveres és puszta kezes harccal, népmesékkel, dalokkal, tánccal, gazdálkodási ismeretekkel, mindennel, ami az élethez szükséges – fogalmazott.

A Magyar Királyi Kardforgatók Rendje a barantások mellett kapott helyet. Vidermann Csaba rendkapitány elmondta, a Honvéd Szondi György SE egyik szakosztályaként tevékenykednek. – Kifejezetten a középkorral foglalkozunk. Most a 15. század második felét fejlesztjük – mondta; vagyis Mátyás király katonáira hasonlítanak. Tudni érdemes, hogy más századok kultúrájában, harcmodorában is járatosak.

Szendrő Péter és Szendrő Miklós látványos jelenete
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület a Városház téren állította fel jurtáját, az éjszakákat is kint töltik. Haraszti Zsigmondtól tudjuk, jó sok vaddisznószőrrel készültek. Bemutatójukon kora középkori magyar és szláv harcosok, skandináv zsoldosok kelnek birokra.

Mindegyik csoporttal találkozhatnak a hétvégén, 10–19 óra között. A barantások 15, a kardforgatók 16 órakor, a borostyánkősök fél 5 után tartanak nagy bemutatót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában