Újabb időpont a polgármester elleni fegyelmi eljárásban

2020.08.22. 07:00

Ez kell Pázmándnak?

A nyitó filmkockákon a tanácsterem falán jól olvashatók a feliratok: „Aki jóra törekszik, jóakaratot szerez. Összefogás, haladás, bátorság. Tisztesség, hit, őszinteség.”

V. Varga József

Egy korábbi képviselő-testületi ülésen: Virányiné Reichenbach Mónika (b) és Farkas Miklósné

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A helyi televízió 27 perces videófelvételéből kiderül: a fegyelmi bizottság zárt ülésre készült. A polgármester jogi képviselője viszont már az elején megfogalmazza: nézete szerint egy településvezető fegyelmi eljárásánál aligha létezik közérdekűbb dolog, és Virányiné Reichenbach Mónika kifejezetten ragaszkodik a nyilvánossághoz. A huzavona jó darabig eltart, a faluvezető ügyvédje egyebek között megjegyzi: kételyei merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a fegyelmi bizottság megalapozott eljárást tudna lefolytatni az ügyben. Farkas Miklósné, a bizottság elnöke közli: ugyan nincs jogi végzettsége, de utánanézett a vonatkozó törvényeknek.

Virányiné ügyvédje a későbbiekben két kérdést intéz a fegyelmi bizottság elnökéhez. Milyen jogszabály alapján ragaszkodnak a zárt üléshez? Személy szerint, mint helyi politikus, miért ragaszkodik a zárt üléshez? Farkasnétól nem érkezik válasz.

A vita pró és kontra zajlik, a nézőnek úgy tűnik, kicsit a fejetlenség kezd eluralkodni a teremben. Az ügyvéd megjegyzi: „Önök kezdeményezték a fegyelmi eljárást, elvárható lenne, hogy felkészüljenek rá, és ne csináljanak magukból bohócot ország-világ előtt.”

A termet korábban elhagyó Kutai Tibor visszatér, és pár szót vált Farkasnéval (nem hallható, miről beszélnek), Farkasné ezt követően jegyzőkönyvbe mondja Virányiné személyes adatait. Itt megint közbevág az ügyvéd: egyértelmű jogsérelem érte az ügyfelét, mert a nyilvánosság előtt elhangzottak személyes adatai. Farkasné az adott szakasz törlését kéri a felvételről, majd elmondja: a fegyelmi bizottság új időpontot jelöl majd ki a meghallgatásra, mely nyitott lesz a falu lakosai számára. Végül bezárja a tulajdonképpen meg sem nyitott ülést.

Egy korábbi képviselő-testületi ülésen: Virányiné Reichenbach Mónika (b) és Farkas Miklósné
Fotó: Fehér Gábor-archív / Fejér Megyei Hírlap

Szerkesztőségünk megkereste Kutai Tibort, aki elmondta: beszél a fegyelmi bizottság elnökével, és visszajeleznek álláspontjukat illetően.

A fegyelmi bizottság késő délután nyilatkozatot juttatott el lapunkhoz, melyben egyebek között megfogalmazták: a munkavállaló képviseletében megjelent Kummer Ákos ügyvéd a bizottság tagjait, elsősorban a bizottság elnökét célzó, indokolatlanul bántó, emberi méltóságában megalázó stílusban kommunikálva adta elő mondanivalóját.

A békétlenség nem mai keletű – középen Kutai Tibor korábbi polgármester
Fotó: Fehér Gábor-archív / Fejér Megyei Hírlap

Véleményük szerint „a munkáltató akkor is zárt körben jogosult a vizsgálatot lefolytatni, ha a köztisztviselő nyilvános meghallgatást szeretne, mert más személyek személyiségi jogait is érinthetik a vizsgált tényállások. Ezt kötelesek voltunk és vagyunk szem előtt tartani!”

A történtek után úgy tekintik, hogy a polgármester és ügyvédje méltatlan magatartásával szabotálta a meghallgatást. Továbbra is, mint a munkáltató által megbízott fegyelmi bizottság tagjai, legjobb tudásuk szerint és a törvényességet betartva folytatják a vizsgálatot – tették hozzá.

Kapcsolódó cikk:

https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kudarcos-meghallgatas-elnapoltak-a-pazmandi-polgarmester-meghallgatasat-4226462/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában