Bodajki Városi Művelődési Ház

2020.08.21. 15:15

A mozi a múlté – Valódi közösségi színtér született Bodajkon

Szerdán ünnepélyes keretek között felavatták, megáldották és átadták a város lakóinak a közösség új szívét.

Palocsai Jenő

Törő Gábor országgyűlési képviselő is köszöntötte a ház avatására érkezőket

Fotó: Skobrák Dénes

Bodajki Városi Művelődési Házként született újjá a régi, mindenki által csak mozinak becézett épület. Sok pályázati pénz és a város saját ereje kellett hozzá, de végre elkészült. Az avatóünnepségre nemcsak a megyei és vallási előjárók és környékbeli polgármesterek sorai kígyóztak, hanem a városban élő érdeklődőké is.

A SzívHang kórus adta meg az alaphangulatot, énekelve többek között a Szeretet áradjon köztünk című dalt. Ezt követően az első megszólaló Wurczinger Lóránt polgármester volt. Köszöntő beszédét egy kissé módosított régi bölcsességgel indította, mely így szól: A befektetett munka mindig meghozza a gyümölcsét, legfeljebb nem azonnal, hanem kicsit később.

Nem véletlenül mondta ezt a város vezetője, ugyanis sok küzdelem, és mint mondotta, sok idő, pénz és több száz ember kemény munkája kellett ahhoz, hogy megvalósuljon ez az álom. Wurczinger Lóránt kitért arra is, hogy két polgármester és öt képviselő-testület terveiben szerepelt a művelődési ház felépítése, ám egyiknek sem sikerült, leszámítva egy 1992-es ráncfelvarrást. Megköszönte a sok munkát és segítséget Törő Gábor országgyűlési képviselőnek. Molnár Krisztiánnak, a megyei közgyűlés elnökének a támogatást és nem utolsósorban a kivitelezők munkáját, hozzáértését, valamint a lakosok türelmét.

Törő Gábor országgyűlési képviselő is köszöntötte a ház avatására érkezőket
Fotó: Skobrák Dénes

A 19. század közepe táján, ismeretlen időpontban „nőtt ki a földből” az épület, amelynek fél tucat funkciója volt már, mégis mindenkinek fejében a mozi elnevezés maradt meg. Wurczinger Lóránt azt támogatja, hogy barátkozzon meg mindenki a Bodajki Városi Művelődési Ház elnevezéssel.

A hangzatos név mögött valódi tartalom húzódik, ugyanis a másfél év alatt megújult épület 277 millió forintból kapott új, 200 négyzetméteres nagy és 60 négyzetméteres kisebb termet. Csak a színpad 50 négyzetméter, és a kiszolgáló helyiségeken túl több, kisebb-nagyobb helyiséget is kialakítottak a hőszigetelt épület vadonatúj héjazata alatt, kifejezetten a civil szervezetekre gondolva.

Az egymás után felszólaló politikusok beszédeit énekesek, néptáncosok előadásai kötötték össze, majd Spányi Antal megyés püspök is mondott pár jó szót, kérve az Úr áldását a közösségre és annak új kulturális központjára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában