Minden, ami halad és ami akad

2020.07.21. 07:30

Várják a véleményeket a vértesboglári szelektív hulladékgyűjtő sziget megszüntetéséről

Megszűnhet a szelektív hulladékgyűjtő sziget, egyelőre nem lesz szoborpark sem, viszont jó ütemben halad és a héten befejeződhet a művelődési ház belső felújítása, miközben hétfőn megkezdődtek a munkák az óvodában is, ahol őszre fejlesztőszobát alakítanak ki.

Borsányi Beáta

A héten befejeződhet a nyár elején elkezdett belső felújítás a művelődési házban

Fotó: Pesti Tamás

Nesze neked, klímavédelmi terv, mondhatnánk, miután az önkormányzat tavasszal állt neki, hogy kidolgozza a pályázati úton támogatott programját, amellyel – ha kis lépésekben is, de – a környezettudatosabb mindennapok felé tereli a lakosságot. A múlt hét végén az önkormányzat kérdőívet tett közzé, amely a település közösségi oldaláról érhető el, és amelyben a fő kérdés: megszüntessék-e a szelektív hulladékgyűjtő szigetet, amely most a Kossuth utcával párhuzamosan futó úgynevezett szervizúton található.

– Az utóbbi időben sajnos mindennapos tapasztalat, hogy más települések lakói Vértesboglárra hordják át a szemetüket. Rossz bőrönd, kiürült festékesvödrök, hatalmas kartonpapírok, el sem lehet mondani, még mi minden olyan kerül nemcsak a gyűjtőkbe, de sokszor melléjük is, amelyek nem is a szelektív szemétbe valók – panaszkodott Sztányi István polgármester, aki jól tudja, azért kerül most minden Boglárra, mert a környező településeken már megszüntették a szelektív szigeteket.

Mivel az önkormányzatnak rengeteg energiájába és pénzébe kerül, hogy a szemetet összegyűjtesse és elszállíttassa, ezért úgy tűnik, nem maradt más megoldás, mint hogy a faluban felszámolják a szelektív kukákat. A lakosok ezzel kapcsolatosan július 26-ig mondhatnak véleményt a fent említett kérdőív kitöltésével. Sztányi azt is hozzátette, ha maradnak a kukák, azokat őrzött, zárható helyre vinnék, amelyet azonban csak meghatározott napokon és felügyelet mellett tudnának nyitva

tartani.

A héten befejeződhet a nyár elején elkezdett belső felújítás a művelődési házban
Fotó: Pesti Tamás

A szoborpark ötletét ugyanakkor egyelőre elvetették, mivel annak helyszínére vonatkozóan nem sikerült egységes álláspontot kialakítani. Februárban kérdezték meg a falu lakosságának véleményét ezzel kapcsolatban, ám Sztányi szerint a kérdés egyetértés és megoldás helyett inkább vihart kavart, így a szoborpark megvalósítását – amelyben többek között helyet kaphatna a Május 1. utcában lévő 56-os emlékmű vagy a későbbiekben Streith Miklós vértesboglári mártír pap szobra, esetleg a németek kitelepítési emlékműve – egyelőre elnapolták.

Végéhez közeledik viszont a művelődési ház belső felújítása. A héten várhatóan elkészül a parkettázás is, amivel befejeződnek a felújítási munkálatok. A 20 millió forintos pályázati támogatásból egy rendezvénysátor vásárlására is futotta, amelynek már az érkezésére várnak. Ez a projekt utolsó mozzanata. A megújult épületet augusztus 22-én egy rendezvény keretében szeretnék hivatalosan is átadni a vértesbogláriaknak. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy addig zárva lenne a művelődési ház, hiszen folyik a lecsófőző verseny szervezése, amelyet augusztus 1-jére terveznek.

Hétfőn elkezdődött az óvodában a fejlesztőszoba kialakítása, amely mellett a dolgozóknak öltözőt és mosdót is építenek. A 6 millió forintos beruházás a szeptemberi óvodakezdésre biztosan elkészül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában