Számok tükre

2020.07.25. 07:50

Több helyen csökkent a hallgatói létszám a megyében

Az általános felvételi eljárás időszaka lezárult. A mérnök és a gazdasági szakok népszerűsége egyelőre töretlen. Több intézmény azonban visszaesést tapasztalt a tanulók létszámát illetően.

Héjj Vivien, Tihanyi Tamás

Végzős diákok a fehérvári Tóparti gimnáziumban. Csütörtökön nyilvánosságra hozták a felvételi ponthatárokat

Fotó: Nagy Norbert / FMH-archív

Csütörtök este kihirdették a 2020 szeptemberében induló főiskolai és egyetemi szakok ponthatárait. A felvétel eredmé­nyeiről a megye négy felső­oktatási intézményét kérdeztük.

– Az előző évihez hasonló nagyságrendben nyertek felvételt elsőéves hallgatók a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusára – tájékoztatta lapunkat Suplicz Zsolt, az intézmény kommunikációs szakértője. Az eredmény több szempontból is fontos, hiszen annak ellenére sikerült ezt elérni, hogy országos szinten átlagosan 20 százalékos visszaesés volt ta­pasztalható a jelentkezők létszámában, valamint a székesfehérvári campusra való bekerülés ponthatárai is megemelkedtek mintegy 50 ponttal tavalyhoz képest.

Fontos kiemelni, hogy az egyetemre felvett hallgatók 80 százaléka Corvinus-­ösztöndíjasként kezdheti meg első féléves tanulmányait, vagyis a modellváltásnak köszönhetően a korábbihoz hasonló arányban tanulhatnak térítésmentesen.

Az Óbudai Egyetem fehérvári karán a leendő első évfolyamosok majdnem fele mérnökinformatika szakos képzésre jutott be.

– Az Alba Regia Műszaki Karra összesen 186 hallgatót vettek fel. Ami érdekes, hogy a korábbi tendencia folytatódik, az informatikai terület a legnépszerűbb. Van nálunk mérnökinformatikus alapszak és felsőoktatási szakképzés is. Ezen a két szakon összesen 96 fő kezdheti meg tanulmányait – mondta kérdésünkre Pogáts­nik Mónika, az Óbudai Egyetem oktatási dékánhelyettese. Minden szak tanulható duális képzésben, így a hallgatók egy része ebben a formában, a többiek a hagyományos kereteken belül fejleszthetik szakmai tudásukat. A felvettek száma összességében körülbelül 30 százalékkal csökkent.

Végzős diákok a fehérvári Tóparti gimnáziumban. Csütörtökön nyilvánosságra hozták a felvételi ponthatárokat
Fotó: Nagy Norbert / FMH-archív

A Kodolányi János Egyetemen is visszaesést tapasztaltak, az országos átlagnak megfelelő, mintegy 17 százalékos csökkenést mutat a felvett tanulók létszáma. – Hetven-nyolcvan elsősünk lesz Fehérváron. Bízom benne, hogy ez a pótfelvételivel még erősödni fog. A Kodolányit is sújtotta a döntés, hogy közgazdász szakokra is feltétel lett az emelt szintű érettségi – kezdte Szabó Péter, a Kodolányi János Egyetem rektora. A duális képzési forma itt is jelen van, számos helybéli céggel partnerkapcsolatban áll az egyetem. A rektor hozzátette, az iskola pia­ci pozíciója stabil, az új fenntartói háttérrel a következő évtől látványos fejlődésen, fejlesztésen esik át az intézmény.

A megváltozott bemeneti követelmények miatt csökkenésre számított a Dunaújvárosi Egyetem is, ám a számok nem mutatnak negatív eredményt. Az informatikai területeken 70 tanuló kezdheti a tanévet, míg a műszaki menedzser alapképzési szakon a tanulók létszámát tekintve 33 százalékos növekedést ért el az intézmény.

Aki egyik intézménybe sem jutott be, az a pótfelvételi keretében újra szerencsét próbálhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában