Világszinten is egyedülálló

2020.07.23. 07:25

Szépen gyarapodik a Vörösmarty Iskola gyűjteménye

Világszinten is egyedülálló, új ipartörténeti nevezetességgel gyarapodott a város épületgépészeket is kinevelő szakképző iskolája.

Sági Zoltán

Fotó: Pesti Tamás

A Pipelife Boszporusz Projekt egy darabkája érkezett a fehérvári Vörösmarty-technikumba. A „darabka”, azaz a 15 centiméter széles szelet egy 2 méter átmérőjű és 400 méter hosszúságú, nagy sűrűségű polietilénből készült csővezetékből való. Amely 11 társával rendhagyó tutajjá összefogva hajózott át a fél világon. A végzáró dugókkal vízhatlanná tett, összesen 1640 tonnányi csőköteg 2011. március 25-én indult útnak. Norvégiából az Északi-tengeren át, a La Manche csatornát és az Atlanti óceánt megjárva érkezett Gibraltárhoz. A Földközi-tengert hosszában kettészelte, majd az Égei-tenger érintésével jutott el a Dardanellákig. Innen a Márvány-tengeren át a Boszporuszig. Az Isztambulon is áthajózó rendelést a Fekete-tenger egyik kikötőjében, az ukrajnai Odesszában kézbesítette a szállítmányozó, 4223 tengeri mérföld megtétele után, május 6-án.

Fotó: Pesti Tamás

Az iskola folyamatosan fejleszti az ipartörténeti érdekességeket felvonultató gyűjteményét, tudtuk meg Szépné Holczer Piroska igazgatótól, aki az adományozó Épületgépészeti Múzeum képviselője, Chappon Mária társaságában adott tájékoztatást a szerzeményről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában