átforgatja a vizet

2020.07.07. 07:25

Oxigént kapnak a Csónakázó-tó halai az új berendezés segítségével

A biológiai egyensúly fenntartását segíti a Csónakázó-tóra telepített berendezés, melynek segítségével a halpusztulás is megelőzhető.

Héjj Vivien

A berendezés óránként 240 köbméternyi vizet képes átforgatni

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A tavalyi évben egy kis szökőkút beépítésével kezdődött a Csónakázó-tóban lévő víz oxigéntartalmának kiegyenlítése. Habár a vízminőség akkor kiváló volt, az oxigéntartalom napszakonként erősen ingadozott, ami egyes halfajták pusztulását okozta. Az akkor telepített szivattyú óránként 4 köbméternyi vizet forgatott, ezzel biztosítva a jobb oxigénellátást.

A kezdeményezés az idei évben új szintre lépett, ugyanis a most telepített berendezés óránként 240 köbméternyi vizet képes forgatni.

A berendezés óránként 240 köbméternyi vizet képes átforgatni
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– A városgondnokság együttműködésével építhettük be ezt a komolyabb szivattyút, szakemberek segítették a szükséges áramellátás kiépítését. Mivel kevés a csapadék, ezért a berendezés folyamatosan, reggeltől estig forgatja a vizet. Így nem lép fel oxigénhiány, és megelőzhető a halak pusztulása – mondta el lapunknak Viktor Emánuel, a Széchenyi István Horgászegyesület elnöke. Hozzátette, az eszköz egészen addig működni fog, amíg az időjárás úgy kívánja, hiszen a halak számára rendkívül fontos az oxigéndús közeg biztosítása.

Az egyesület pályázat segítségével valósíthatta meg ezt a beruházást, amely idén a megelőzést is szolgálja, ugyanis jelenleg szerencsére nem áll fenn halpusztulás a Csónakázó-tónál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában