A gépek bűvkörében

2020.07.04. 07:20

Nem csak szórakozás, tanulás is volt a dégi táborban

Azt hihetik, hogy a mai fiataloknak már nem lehet újat mutatni a technológia témakörében. Megtapasztaltuk: akik ezt gondolják, tévednek!

Szanyi-Nagy Judit

Mindenki megtervezte a maga 3D-s mintáját Fotó: SZNJ / FMH

A technológiának ugyanis számos olyan területe van, amelybe – egy példát említve: korukból kifolyólag – nem látnak bele az általános iskolás gyermekek. A telefont és a számítógépeket már egészen magabiztosan kezelik, no de egy 3D nyomtató és egy automatizált rendszer azért ki tud fogni rajtuk. E két állomás mellett másik kettőt is Dégre hozott az egyik székesfehérvári, audiorendszerekkel foglalkozó cég: a harmadik helyszínen „szentjánosbogarat”, vagyis egy világító kis tárgyat forraszthattak össze maguknak a tanulók, míg a negyedik helyszínen egy játékos dalfelismerésre invitálták őket a szervezők.

Mindenki megtervezte a maga 3D-s mintáját Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

– Ez volt az első alkalom, hogy egy tábor keretében kitelepültünk, s ennyire fiatal gyermekeknek mutattuk be az egyes rendszerek működését, gyakorlati úton – válaszolta kérdésünkre a dégi általános iskolában Németh Tibor oktatásvezető. Ő többedmagával szervezőként, segítőként érkezett a helyszínre: ha kellett, fogták a gyermekek kezét, nehogy a lurkók bármiféle sérülést szenvedjenek.

 

A kitelepüléssel a cég nem titkolt célja egyben a pályaorientáció is volt: a fiatalok a duális képzésről is hallhattak. Mindeközben pedig megvolt az igazi tábori érzés: készültek a gyermekek által tervezett 3D-s kulcstartók, hallatszottak a hangos kacajok, és a fehér pólókon ott virítottak egymás és a pedagógusok aláírásai.

Hiszik vagy sem, a fotón éppen az látható, amint egy szentjánosbogár épül. Valójában persze álnévről van szó: ez egy kis kockaalapot takar, amelyen egy világító üveg foglal helyet.
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A tárgy különlegessége abban rejlik, hogy azt a Dégen táborozó gyermekek készítették: ők fogtak forrasztópákát, és láttak neki nagy szakértelemmel a bütykölésnek. Persze segítség és felügyelet mellett! Így telt a táborzáró nap a helyi általános iskolában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában