Utánajártunk

2020.07.19. 07:15

Lehet füvet nyírni vasárnap reggel? – Zajos nyári kertek

Rendszeresen felmerül a kérdés a nyári szezonban, hogy vajon lehet-e, szabad-e zajongani szombaton, vasárnap, miközben mások pihennek. Fűnyíráskor, halaszthatatlan flexeléskor, felújításokkor merül fel leginkább ez a téma. Az más kérdés, hogy az együttélés szabályaiba mennyire fér bele, de a helyzetről mindig az egyes önkormányzatok rendelkeznek. Ezért ezeket érdemes keresnie annak, akinek ez fontos.

S. Töttő Rita

A kerti munkák és a bulizás mindenhol más megítélés alá esik – attól függően, hogy az önkormányzat miről rendelkezett Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Lehet füvet nyírni vasárnap reggel? – tette fel az ártatlan kérdést valaki az interneten, s talán nem is gondolta, mekkora pro és kontra cunami zúdul rá az egyébként semleges stílusban megfogalmazott kérdésére. Érzelmektől fűtött válaszok érkeztek, ki a világból kikergetné, aki így tesz, más pedig azt mondja: ha máskor nincs rá ideje, akkor valamikor meg kell csinálni. Éppen azért, hogy ez ne legyen érzelmi kérdés, minden egyes önkormányzatnak magának kell rendelkeznie a zajvédelmi témákról. Gárdonyban például „a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről” szóló rendeletben találtuk meg a válaszokat. Ebben szó van a hangos házibulikról éppúgy, mint az építési munkálatokról is.

A kerti munkák és a bulizás mindenhol más megítélés alá esik – attól
függően, hogy az önkormányzat miről rendelkezett Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Kimondja, hogy tilos reggel 6 és este 22 óra között egy óránál tovább tartó, illetve a főszezon idején (április 15. és szeptember 30. között) rövid időre is közterületen hangosító berendezést használni, műsort, zenét tartani. Az azonnali hiba-, illetve kárelhárítás kivételével a zajjal járó építkezési, felújítási, karbantartási, kertekben kertépítési és fenntartási munkákat pedig este 21 órától reggel 7 óráig tilos végezni. Itt nem határozták meg külön, hogy hétvége vagy hétköznap. A hangos „dajdajozás” – éneklés, zenélés, zenehallgatás – pedig este 22 órától reggel 7 óráig tilos. A motort, autót azonban sosem szabad túráztatni, az bármilyen napszakban joggal idegesítheti az embereket Gárdonyban.

Velence a helyi „zaj- és rezgésvédelmi szabályok megállapításáról” szóló rendeletében szabályozza a hangoskodókat.

E szerint a hangosító berendezéssel való bulizáshoz polgármesteri engedély kell: nappali időszakban 1 órán túli bulizás esetén, éjjel pedig bármikor. Továbbá Velence a közösségi együttélés alapvető szabályait taglaló rendelete is rendelkezik a zajvédelemmel kapcsolatos magatartásokról. Ebben benne van, hogy Velencén vasárnap és ünnepnapokon bizony tilos a zajos kerti munka, mint a fűnyírás, kalapálás, fűrészelés és hasonlók. Persze mindenhol részletesebb ennél a rendelet, sőt országos rendelet is van a témában, de az irányadó az önkormányzat döntése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában