A folyamatos fejlődés a céljuk

2020.07.19. 07:10

Félszáz szervezet a Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetségében

FEJÉR MEGYE Kezdetben a horgászegyesületek az 1946-ban megalakult Magyar Országos Horgász Szövetséghez tartoztak, az ötvenes évek végére azonban az ilyen szervezetek létszáma és az egyesületeken belül a taglétszám is a korábbinak a többszörösére növekedett. A fővárosi székhelyű MOHOSZ-nak ez már sok volt.

Tihanyi Tamás

Jelenleg Nagy Attila horgászvilágbajnok a HOFESZ társadalmi elnöke Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

Mivel 1979-re még tovább növekedett a horgászlétszám, a megyerendszer mintájára minden megyében úgynevezett intézőbizottságokat hoztak létre. Így alakult meg a MOHOSZ Fejér megyei intézőbizottsága, amely kizárólag a megyén belüli horgászegyesületek ügyes-bajos dolgaival foglalkozott. Az országos szövetség közgyűlése a rendszerváltást követően nem tartotta jónak azt, hogy „felülről” irányítják a megyei szervezeteket, ezért úgy gondolták, sokkal indokoltabb volna alulról felfelé építkezni. Az országos horgászszövetség ezután alapjaiban rendeződött át, és 1993-tól mintegy a „szövetségek szövetségeként” működött tovább. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a megyei egyesületek létrehozták a megyei szövetségeket, a megyei területi szövetségek delegáltjai pedig az országos szövetséget.

Jelenleg Nagy Attila horgászvilágbajnok a HOFESZ társadalmi elnöke Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

Az 1993-ban megalakult Horgász Egyesületek Fejér Megyei Szövetsége, elnöke Vékony Károly, Bolareczky István, Medveczky Endre, majd Iván János volt. Jelenleg Nagy Attila horgászvilágbajnok a társadalmi elnök, az ügyvezetői feladatokat Urfi Tamás látja el. A szövetség kezeli a Fehérvárcsurgói-víztározót, a Pátkai-víztározót, a megyeszékhelyen a Palotavárosi tavakat, a Gaja és Sárvíz-Malomcsatornát, a Sárszentmihályi-víztározót, a Nádor-csatornát és a Duna 1564 és 1630 folyókilométer közötti szakaszát. A létszám nagyjából 16 ezer felnőtt és közel 3 ezer gyermek horgászból áll, akik 53 különböző egyesületben hódolnak békés szenvedélyüknek. A HOFESZ arra törekszik, hogy megóvja a kezelésében lévő vízterületek természeti értékeit, fejlessze, bővítse a horgászathoz kapcsolódó infrastruktúrát és folyamatosan növelje a vizek ismertségét hazánkban és külföldön is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában