VASÚT ÉS BUSZ

2020.07.16. 11:32

A MÁV Zrt. lett a Volánbusz tulajdonosa

Az egységes irá­nyítási struktúra megteremtésétől azt várják, hogy a jövőben az ország valamennyi településén javul a közösségi közlekedési közszolgáltatás.

Vas Népe

Fotó: Pixabay.com

Az állami tulajdonú közlekedési szolgáltató társaságok összehangolt, egységes működtetésének és közös irányításának hosszú távú erősítése érdekében július 15-étől a Volánbusz Zrt. tulajdonosi joggyakorlója a MÁV Zrt. lett – tájékoztatott Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter.

A közlemény szerint az egységes irányítási struktúra megteremtésével megvalósul az a kormányzati szándék, hogy a jövőben az ország valamennyi településén javuljon a közösségi közlekedési közszolgáltatás, a vidéki lakosok mobilitásának biztosítása, a városi és agglomerációs forgalom pedig a környezetkímélő közösségi közlekedésre terelődjön át.

A közös stratégiai irányítás hosszú távon megteremti az egységes autóbuszos és vasúti menetrend kialakításához, a vasúti ráhordó hálózatok és a menetrendi csatlakozások fejlesztéséhez, valamint az egységes jegy- és tarifarendszer, utastájékoztatás és arculat kialakításához szükséges feltételeket. A társaságok önállósága, szakmai irányítása, a társaságok által ellátott személyszállítási feladatok nem változnak – áll a közleményben.

Bejelentették azt is, hogy Dávid Ilona távozik a Volánbusz Zrt. éléről. A menedzsert 2018-ban a Volán-társaságok újjászervezésére kérték fel, és 2019. október 1-jén meg is valósult a Volán-társaságok integrációja, a hét regionális központból létrejött egy egységes, országos szolgáltatási lefedettséget biztosító, 19 ezer munkavállalót foglalkoztató közszolgáltató vállalat.

A tavaly megkezdett járműfiatalítási programnak köszönhetően folyamatosan javul a helyközi és a 70 településen végzett helyi közösségi közlekedés színvonala, a mobil applikáción történő jegy- és bérletértékesítés bevezetésével pedig tovább bővült az utasok számára elérhető kényelmi szolgáltatások köre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában