SZABAD AZ ÁTJÁRÁS A HATÁRON

2020.06.06. 08:39

Péntek estétől nem ellenőriznek a magyar-osztrák és a magyar-szlovák határon

Péntek reggel nyolc órától korlátozások nélkül léphettek egymás országaiba a magyar, az osztrák, a cseh és a szlovák állampolgárok. A határellenőrzéskor elegendő volt a személyi igazolványt bemutatni, nem kértek negatív koronavírus-tesztet az országba lépőktől, valamint kéthetes karanténba sem kellett vonulniuk a hazatérő magyaroknak. Aztán este kiderült, hogy a magyar-osztrák és a magyar-szlovák határon is megszűnt a teljes határellenőrzés.

Polgár Patrícia, vaol.hu

Szentpéterfa – itt is zökkenőmentes a határátlépés, ez az átkelő is mindvégig nyitva volt a veszélyhelyzet alatt Fotó: Szendi Péter

A szigorúbb ellenőrzések eltörlésével érezhetően csökkent a várakozási idő is az átkelőknél: a Magyarországra érkezők néhány perc alatt átléphették a határt.

Pénteken kilátogattunk a kőszegi, a bucsui, a szentpéterfai és a pinkamindszenti határátkelőkhöz. Akkor a legutóbbi kivételével egyöntetűen azt tapasztaltuk, hogy zökkenőmentesen haladt a forgalom Magyarország és Ausztria között, az autósoknak csupán néhány percet kellett várakozniuk az átkelőknél. Tapasztalatunkat az általunk megkérdezettek is alátámasztották – írja a vaol.hu oldal.

Szentpéterfa – itt is zökkenőmentes a határátlépés, ez az átkelő is mindvégig nyitva volt a veszélyhelyzet alatt
Fotó: Szendi Péter

 

Sélley Ádám mutatja személyi igazolványát a kőszegi határátkelőnél – már csak ezt ellenőrzik az átkeléskor
Fotó: Szendi Péter

 

Sélley Zoltán és fia, Sélley Ádám naponta ingázik a kőszegi határszakaszon keresztül ausztriai munkahelyére. Bádogosként dolgoznak, így a pénteki esős időjárás miatt már délelőtt haza kellett térniük a munkából. Mint mondták, az, hogy mennyi a várakozási idő, a forgalomtól függ.

– Ha sokan jövünk egyszerre, éppen annyit kell várnunk, mint korábban. Nem igazán tapasztalok változást – mondta Zoltán. Bár már csak a személyi igazolványt kérték el tőlük a rendőrök, azt ugyanúgy le kellett ellenőrizniük a rendszerben – ez továbbra is néhány percet igénybe vett utasonként.

– Az, hogy korábban a munkavállalói igazolványunkat is ellenőrizték, néhány másodperccel hosszabbította meg a procedúrát – tette hozzá az apa.

Bár már csak a személyit kérik, Timár Balázsnál mindig kéznél van a munkavállalói igazolása is.
Fotó: Szendi Péter

Hasonló véleményen volt Timár Balázs is. Igaz, már nem kérték tőle, de a biztonság kedvéért mindig bemutatta munkavállalói igazolványát is. Balázs szintén naponta ingázik – ő Bucsu irányában hagyja el az országot, ács-állványozóként dolgozik a szomszédban. Úgy látja, a hétfő kivételével maximum néhány perc a várakozási idő.

Ma még csak ez a fácán vette az irányt a Pinkamindszent-Möschendorf-i határátkelő felé
Fotó: Szendi Péter

A határon való szabad átkelés azonban nem hozta magával automatikusan az összes határátlépési pont megnyitását. Pénteken még továbbra is zárva tartott Bozsok átkelőhelye, de Pinkamindszentnél sem léphették át a határt a két ország között közlekedők. Ottjártunkkor tábla figyelmeztetett a határhoz vezető út elején: zsákutcába hajtunk, ha arra kívánunk menni. Az átkelőnél egyébként pénteken még két hatalmas betontömb állta útját az autósoknak.

Részlegesen, 7–19 óráig tartott nyitva az alsószölnöki határ­átkelő, mivel az osztrák fél nem tudta annak működését huszonnégy órában biztosítani – olvashattuk a rendőrség hivatalos honlapján. Nonstop működtek a bucsu-schachendorfi, a kőszeg-rattersdorfi, a rábafüzes-heiligenkreutzi, valamint a szentpéterfa-eberaui átkelők.

Pinkamindszent Heiligenbrunn felőli határátkelője is zárva.
Fotó: Szendi Péter

Aztán az este új híreket hozott: 19 órakor került ki a rendőrség hivatalos honlapjára az a két mondat, amely felülírta az addigi helyzetet. Ezt olvashattuk: „A magyar-szlovák határátkelőhelyeken és határátkelési pontokon 2020. június 5-én 18 órától, míg a magyar-osztrák határátkelőhelyeken és határátkelési pontokon 19 órától a teljes határellenőrzés megszűnt. A határátkelés szabályai a koronavírus miatt elrendelt korlátozások előtti állapotra változtak vissza a két határszakaszon.” Vagyis: már tényleg szabad az átjárás – Ausztriába és Szlovákiába is.

Hivatalosan meg nem erősített információink szerint ez egyúttal azt is jelentheti, hogy a péntekig még zárva tartó határátlépési pontok is megnyílnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában