Az új lelkész modern, felújított lakásba költözhet

2020.06.02. 11:30

Megújul a zámolyi parókia, várják az új lelkészt is

A református parókia az 1920-as években épült és a 80-as évek végén esett át nagyobb felújításon. A Vértesaljai Református Egyházmegye több mint másfél milliárd forint állami támogatást nyert, amelyből az egyházkerület több ingatlanja, temploma, közösségi tere is megújult. Ezt a sort zárja most a zámolyi parókia felújítása.

Borsányi Bea

A százéves épületen jelenleg a tető cseréje zajlik

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A felújítás nem is történhetne ideálisabb időben, ha abból a szempontból nézem, hogy megürült a lelkészi lak, így nem a bent lakó lelkész feje fölött kell a szükséges munkákat elvégezni. Ez nyilván nagyban megkönnyíti a különböző munkafázisok ütemezését és kivitelezését – monda Gere Gábor csákvári református lelkész, aki jelenleg Zámolyon a helyettes lelkész feladatait is ellátja.

A parókia őszre teljesen megújul, lecserélik a tetőt, a nyílászárókat, új aljzat készül, valamint vadonatúj gépészeti rendszert és elektromos hálózatot kap a 100 éves épület, amelyben új fürdőszobát és konyhát is kialakítanak. Ezeket a felújítás most folyó első ütemében valósítják meg, de Törő Gábortól, a terület országgyűlési képviselőjétől kaptak ígéretet arra, hogy az udvar rendezésére és az épület külső szigetelésére is lesz lehetőség a felújítás egy második ütemében.

A százéves épületen jelenleg a tető cseréje zajlik
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A munkaterületet még április végén adták át, jelenleg a tetőcsere folyik. Az építkezés befejezésének kitűzött időpontja szeptember 15. Így amire az új lelkész megérkezik a zámolyi gyülekezethez, méltó körülmények között tudják fogadni a parókián. De vajon mikor kerülhet új ember a gyülekezet élére Zámolyon, ahol immár több mint fél éve, hogy felmentették az előző lelkipásztort?

– Ezt egyelőre nehéz lenne megmondani, nyilván az egyház vezetése folyamatosan keresi a megfelelő személyt, de először fel kell mérni a gyülekezet igényeit és lehetőségeit. Nagyon szeretnénk, ha már az ősz folyamán helyben lakó lelkésze lenne a településnek. Új lelkipásztort találni azonban nem mindig egyszerű. Vannak időszakok, amikor lelkészhiány van, és olyan is akad, amikor többen is gyülekezet nélkül maradnak. Úgy gondolom, egy fiatal, pályakezdő lelkész szívesen jönne Zámolyra. Pünkösdkor mi, itt a faluban azért is kértük Isten segítségét, hogy a gyülekezet minél előbb megtalálja új lelkipásztorát – mondta Gere Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában