még nem minden a régi

2020.06.17. 07:00

Kinyitottak a Fejér megyei könyvtárak

Megyeszerte számos könyvtár kapuja nyílt meg kedden az olvasók előtt. A több mint három hónapos kényszerszünet után ismét érezhetjük a könyvek jellegzetes illatát – többek között – Abán, Móron és Székesfehérváron is.

Héjj Vivien, Palocsai Jenő, Korondy Tamás

Tegnaptól újra megnyitott a megye számos könyvtára. A kényszerszünet után újult lendülettel és a régi szeretettel fogadják az olvasókat az intézmények munkatársai. Abán főleg az idősebb korosztály várta, hogy újra betérhessen a könyvek birodalmába, ahol számos új, sikerlistás regényt találnak az olvasók. A móri Radó Antal Könyvtár a zárvatartás idején Könyvterasszal várta az olvasókat, ami nagy népszerűségnek örvendett, így a nyitás után is azonnal megérkeztek az első olvasók. A fehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár központi részlegeit látogathatják újra a könyvek szerelmesei. Az óvintézkedések betartása minden intézményben kötelező.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A megyeszékhelyen a Vörösmarty Mihály Megyei Könyvtár központi részlege várja ismét az olvasókat. Jelenleg a felnőtt kölcsönzőt, a gyermekrészleget, az olvasótermet, valamint a zenei és számítógépes részleget vehetik birtokba az érdeklődők. A jelenlegi helyzetben azonban számos fontos szabályt be kell tartania az ide érkezőknek. Buriánné Tarró Edit, az intézmény igazgatója lapunknak elmondta, az olvasók kizárólag maszkban, kézfertőtlenítés után léphetnek az olvasói térbe. Az egyszerre bent lévők maximális létszámát a helyiségek nagyságához alakították, így ez eltérő az egyes részlegeken. Az olvasók egyidejűleg maximum fél órán keresztül tartózkodhatnak a könyvtárban.

A tagkönyvtárak június 23-ától nyitnak, ám addig is várják az irodalom kedvelőit a könyvtárteraszok a Mészöly Géza utca és a Széna téri Tagkönyvtárak bejáratánál.

Emellett Fehérváron az Aranybulla Könyvtár Alapítvány is várja a látogatókat, természetesen szabályozott keretek között.

Keddtől újra megnyitott a megye számos könyvtára. A kényszerszünet után újult lendülettel és a régi szeretettel fogadják az olvasókat az intézmények munkatársai.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Móron is kinyílt a kastély kapurostélya is a könyvkedvelők legnagyobb örömére. A Lamberg grófok ősi fészkében üzemel ugyanis a Radó Antal Könyvtár. Az északi város közkedvelt kulturális központja eddig sem hagyta szellemi táplálék nélkül a városban és annak közvetlen környezetében élőket. Könyvterasz néven arra buzdították a lakosságot, hogy kölcsönözzenek a szabadban, ám az előírások lazulnak, így kedden délelőtt kinyíltak az ajtók és bemehettek végre az olvasni vágyók a könyvtárba. Persze szigorú szabályok kötik az egyszerre bent levők számát, és – az egészen kis gyermekeket leszámítva – mindenkinek kötelező a maszk használata, de legalább be lehet menni.

A Lamberg-kastély Kulturális Központ vezetője, Kovács Gergő kérdésünkre elmondta, hogy nagy sikere volt a Könyvterasznak, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy 10-15 olvasójegy tulajdonosa is rendelt és vitt el könyvet naponta.

A nyitással kapcsolatban az igazgató azt mondta, hogy a várakozásoknak megfelelően a kilenc órai nyitás után azonnal érkeztek is az olvasnivalót keresők. Hozzátette, hogy az olvasóterem, illetve a kutatószoba még nem látogatható, az interneten sem lehet egyelőre barangolni, és jelenleg a könyvtárközi kölcsönzés sem engedélyezett, de nem is baj, mert jelenleg mindenki örül annak is, ami itt kölcsönözhető.

Az abai könyvtárban is ügyelnek a biztonságra
Fotó: Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei HÍrlap

Az abai önkormányzat könyvtára is várja a látoga­tókat. Guzner Nikolett, a könyvtár egyik vezetője elárulta, egyelőre még nem teljes értékű a nyitvatartás. – Hétfőn, kedden és szerdán délután 13.00 és 18.00 között vagyunk nyitva. A higiéniai előírásoknak eleget téve a könyvtároson kívül egyszerre csak két személy tartózkodhat a helyiségben. Emellett a gyermeksarokba sem mehetnek még gyerekek, szintén higé­niai okokból.

Az abai könyvtár az önkormányzat segítségével új könyvekhez jut, s folyamatosan cserélik le a gyűjteményt – érdemes megtekinteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában