Jóleső figyelmesség, meglepetésszerűen

2020.06.28. 11:30

Ferenczy Noémi munkáját Polgármesteri Elismerő Emlékéremmel jutalmazták

Igazi meglepetést sikerült szerezni Ferenczy Noémi tanárnőnek, amikor egy városházi program kapcsán elismerésben részesült.

Bokros Judit

Ferenczy Noémi oktatói, nevelői munkáját először ismerték el ebben a formában

Fotó: család

A fehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium magyartanárnőjének neve már fogalomnak számít, ha diákszínjátszásról, szavalásról van szó. A Ciszterben legalábbis biztosan, hiszen ott évek óta foglalkozik tehetséggondozással egyrészt a Fejér Holló Diákszínpadon belül, másrészt külön foglalkozásokon, amelyeken a fiatalokat versmondó-versenyekre, egyéb megmérettetésekre készíti fel.

A tanárnő színjátszóival rendszeresen részt vesz a Vörösmarty Színház Atlantisz című programjában, amelyben egy-egy fontos művet dolgoznak föl jelenetenként az iskolák, de a városi ünnepségekre is sokszor állít össze műsort.

Munkáját a minap Polgármesteri Elismerő Emlékéremmel jutalmazta Cser-Palkovics András, aki a karantén időszak lejártával adta át Ferenczy Noéminek az elismerést. Mindez a Városháza dísztermében, váratlanul történt, így a tanárnő alaposan meglepődött.

– Harmadszor rendeztem meg Az ember tragédiáját, s az előadást februárban megnézte a polgármester úr, valamint Mészáros Attila alpolgármester is. Ők évek óta érdeklődésből jönnek el a bemutatóinkra, amiért hálásak vagyunk. Nem sokkal később elhívtak a gyerekekkel a Városházára, hogy egy kicsit körbevezetnének minket. Nagyon örültünk, ám mielőtt ez megtörtént volna, jött a koronavírus. Az eredeti időponthoz képest végül egy héttel kellett elhalasztani a találkozót, de akkor már fogadhattak bennünket. Kis ajándékcsomagokat kaptunk, s elhangzott: egy merénylettel is készültek. Én rögtön arra gondoltam: biztosan elő kell adni valamit, verset vagy hasonlót – aztán átnyújtották az elismerést. Úgy ért az egész, mint derült égből villámcsapás – emlékezett vissza Ferenczy Noémi, akit nagyon meghatott a gesztus. Az indoklás szerint a székesfehérvári diákok oktatásában és nevelésében végzett, kiemelkedő színvonalú munkájáért ítélték oda az elismerést.

Ferenczy Noémi oktatói, nevelői munkáját először ismerték el ebben a formában
Fotó: család

E munkának része a diákszínjátszókör vezetése, hiszen az is fontos nevelői munka

– Az ember tragédiája olyasmi, mint egy kaleidoszkóp – fogalmazott Ferenczy Noémi, akit ebben a változatban a magánéleti, párkapcsolati megközelítés érdekelt a leginkább. Úgy gondolja, hogy ez a mű mind a saját, mind a nemzeti önismerethez sokat tesz hozzá. Örül, hogy sikerült ebből a kaleidoszkópból újabb színeket és más szögből megmutatni. A közönség pedig ismét visszaigazolta a megvalósítást, mert látható katarzissal jött ki az előadásokról.

A folyamat mondhatni tragikus volt – nevet Noémi – több törésponttal, amikor azt mondta a fiataloknak: most hagyta abba. Amíg ők maguk nem jelzik, hogy dolgozni akarnak, hogy érdekli őket ez a mű, addig felfüggesztik a munkát. S úgy tűnik, ez kellett ahhoz, hogy felrázza a gyerekeket. Itt ugyanis nem csak arról van szó, hogy az ember kimegy a színpadra, aztán meghajol, hanem komoly átlényegülésre van szükség, komoly és nehéz a szöveg. Olykor nehéz volt elhinniük, hogy mindaz működik a színpadon, amit a tanárnő elképzelt. Végül is két hétig tartott a szünet, ezután mindenki visszatért…

Majd jött a karanténidőszak, amikor a csoport tagjai sem találkoztak. Mindenki tanult, Noémi tanított, de a kapcsolatot tartották egymással, és nagyon örültek, amikor újra személyesen találkozhattak. Most nyári szünet van, de már tudják, hogy készülni kell a félbemaradt János vitézre, és jön majd a Holdbéli csónakos is, újabb darabra tehát egy darabig nem vállalkoznak. S a tanárnőnek vannak egyéb feladatai is: forgatókönyvírás kapcsán ad tanácsokat egy tanítványának, de már főiskolások is fordulnak hozzá segítségért.

A Fejér Holló Diákszínpad legutóbb Az ember tragédiáját mutatta be
Fotó: Nagy Norbert / FMH-archív

Sokakat mentorál, ám azt mondja: már meg tudja tartani az egyensúlyt a vállalt feladatok között, képes meghúzni a határokat. Ez egyrészt a korából, másrészt az önismeretéből is fakad, hiszen tudja: neki is nagy szüksége van a feltöltődésre, különben mindenki rosszul jár. A vállalt és inspiráló plusz feladatok mellett azonban legalább olyan fontos számára a napi tanári munkája, mert abban is sok az érdekes kihívás.

A friss elismerés megerősíti abban, amit csinál, ám emellett azért is örül neki, mert alapvetően hiányolja a társadalmunkból a munka elismerését. Pontosabban, az ember elismerését. Éppen ezért jelent sokat minden szerető figyelem, ami a másik felé irányul. Neki most ebben volt része.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában