a deportált zsidó áldozatokra emlékeztek

2020.06.15. 07:25

Az elhurcolt mártírok előtt tisztelegtek Fehérváron és Kápolnásnyéken

Sziván hónap 20. az Ortodox Rabbitanács által megállapított országos mártírböjt és gyásznap. Ha valaki nem tudja mártír hozzátartozója elhalálozásának pontos napját, ekkor mond érte imát. Ezt tették vasárnap a fehérvári és a kápolnásnyéki megemlékezéseken is.

Borsányi Bea

Szénási Jonathán Sándor református lelkész (szemben, dzsekiben) mind a két megemlékezésen részt vett

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Vasárnap a mártírok emléknapján, a Fejér megyei és fehérvári zsidóság deportálásának 76. évfordulóján tartottak megemlékezést a Mártírok Emlékcsarnokában és az Óvoda utcai izraelita temetőben. Az elhurcolt több ezer fehérvári zsidó ember közül mindössze 131-en tértek vissza a koncentrációs táborokból, 119-en pedig a munkaszolgálatból.

Szénási Jonathán Sándor református lelkész (szemben, dzsekiben) mind a két megemlékezésen részt vett
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A megemlékezést Darvas István főrabbi és Zucker Immánuel főkántor vezette, de beszédet mondott Neubart István, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke, Csanády László polgármesteri főtanácsadó, Szénási Jonathán Sándor református lelkész is. Kápolnásnyéken ugyanaznap délután a zsidó temetőben tartottak megemlékezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában