Bensőséges lesz a Szent Iván-napi búcsú

2020.06.25. 15:30

A székesfehérvári szerb ortodox közösség idén kizárólag az egyházi szertartással ünnepel

Szent Iván, azaz Keresztelő Szent János ünnepe az ortodox és a római kereszténység közös ünnepe, egyúttal a székesfehérvári szerb ortodox templom búcsúja is.

Sági Zoltán

Idén a lényegre, az egyházi szertartásra korlátozódik a Rác utcai templom búcsúja

Fotó: FMH-archív

Mivel hétköznapjaink Gergely-naptára 13 napot siet az ortodox kalendáriumhoz képest, a székesfehérvári szerb közösség a Szent Iván védnöksége alatt álló temploma búcsúját idén július 5-én, vasárnap délelőtt 10 órakor ünnepli meg. Mégpedig koncelebrált szent liturgiával, amelyen itt lesz Lukijan püspök, illetve – a tervek szerint – számos paptársa is. A korábbi évektől eltérően azonban idén a járványhelyzet miatt nem kerül sor a hagyományos szerb búcsú rendezvényeire.

Ezt tudtuk meg Sándorovits Lászlótól, az egyházközség világi elnökétől. Aki elmondta azt is, a helyi szerb közösség idén a járványhelyzet miatt csupán a szokásos évi működési támogatása felével számolhat, ami nagyjából havi 42 ezer forintot tesz ki. Ha valahonnan további támogatás nem érkezik, akkor – mivel ennyiből gondját kell viselni a milliárdos értékű műemléki templomnak is – idén végképp nem futja népesebb rendezvényekre. Amelyeket jelenleg a járványhelyzet miatt sem volna tanácsos megtartani.

Idén a lényegre, az egyházi szertartásra korlátozódik a Rác utcai templom búcsúja
Fotó: FMH-archív

Sándorovits László megemlítette: negyedszázados elnöksége alatt ilyen még nem fordult elő, hogy a búcsú napjának ünneplése mindössze az egyházi szertartásra korlátozódott volna. Amelyen ez alkalommal mintegy száz fővel számolnak, így a vonatkozó védekezési intézkedéseknek megfelelően tudják megtartani. Az ünnepi liturgia után a templom udvarán azért sor kerül majd az elmaradhatatlan kalács- és koljivoszentelésre.

– Csak úgy tapogatózunk, mint a vak ember, hogy mi az, amit nagyon sürgősen meg kellene csinálni, és hogy van-e rá fedezet, vagy találunk-e valami áthidaló megoldást – fogalmazott a világi elnök, aki megemlítette: a szerb temető kápolnáját is körbe kell keríteniük, mert a hulló oromzat és tetőszerkezeti darabok miatt életveszélyessé kellett nyilvánítani.

– Bízzunk benne, hogy lesz jobb is – összegzett, a búcsúra visszatérve utalva rá, hogy azért a lényeg, vagyis az egyházi szertartás idén is biztosított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában