Kovács Loránd Olivér kulisszatitkokba avatott be minket

2020.06.28. 07:00

A római régészeti kincsek több információt rejtenek, mint gondolnánk

Az emberek nem gondolnák, hogy mennyi minden megmaradt az elsőre érdektelennek gondolt holmikon…

Majer Tamás

Viszonylag ritkán látnak az emberek egyben egy római tetőcserepet: ezek brutálisan nagyok voltak! – vette a kezébe Kovács Loránd Olivér az egyiket

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Amióta van régészet – az utolsó évtizedeket leszámítva –, az ásatásokon, ha tégla került elő, csak konstatálták, hogy tégla, aztán szemétre dobták… Egyszer csak leesett a tantusz, hogy hoppá, ezeken is van információ! – Kovács Loránd Olivér, a Gorsium Régészeti Park vezetője mondta ezeket, akivel a park látványraktárában, írott kövek között bolyongtunk.

Előbb azonban egy kis filmtörténet! „Rómaiak, menjetek haza!” „Romani ite domum!” Mi ezt a mondatot – inkább a latint, semmint a magyart – a brit Monty Python társulat Brian élete című filmjének egy jelenetéből ismerjük, amikor is a címszereplő – aki a film története szerint akkor és ott született, mint Jézus – falra pingálta az inkriminált uszítást. Briannek nem ment jól a latin, ezért, amikor az éjszaka leple alatt vörössel falfirkált, az őt tetten érő római katona kardja élével fenyegetve tanította meg, no nem kesztyűbe dudálni, hanem a helyes nyelvtanra, ragozásra. Briannek végül is – büntetésül – százszor kellett a falra írnia, hogy „Romani ite domum!” Mit jelent mindez itt és most nekünk? Azt, hogy a Római Birodalom réges-régi korszakából nem csak Marcus Aurelius és a vele hasonszőrűek hagytak nyomot, hanem a hétköznapi emberek is. Még vicces, tréfára ingerlő ügyes-bajos dolgaik is fennmaradtak.

Viszonylag ritkán látnak az emberek egyben egy római tetőcserepet: ezek brutálisan nagyok voltak! – vette a kezébe Kovács Loránd Olivér az egyiket
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Emlékezzenek csak arra, amit lapunkban nemrég bemutattunk annak kapcsán, hogy egy ókori római őrnaszád épül a Gorsium Régészeti Parkban. Kovács Loránd Olivér akkor mutatott nekünk egy tetőtéglát, amelyen egy hajó skicce látható, amelyet alighanem egy „melós” karcolt a még puha agyagba a 4. században, két munkafolyamat között, unaloműzőként. Manapság, mi, mai magyarok a múzeum vitrinjében szemléljük meg e karcolt téglát!

A rómaiak szerettek mindent összefirkálni – erősített rá a régész. – Itt van ez a téglakarc: valaki a saját házát tervezte meg egy padlófűtés téglán. Az ott a ház magja, négy helyiség van benne, alul a tornác, nekünk balra az a plusz kis helyiség valószínűleg a fürdő. Az a további két kis vonal meg a fűtőhelyiség, gyakorlatilag a kazánház. – Játéktáblát is szoktak karcolni ezekre, a beépítés után már nem látható felületekre, a malomjáték elég gyakori. Van egy olyan téglánk is innen Gorsiumból, amelyen a háromszög oldalfelezőjének szerkesztését tanította meg a mester a tanoncnak – mondta Kovács.

Máskor, különböző jelöléssel – hurokkal, átlóval – a belső elszámolást vetették agyagba a munkások. – Mondjuk minden ötvenediket, minden ötszázadikat láttak el egyfajta jelöléssel. Amikor kiment a tulaj vagy a felügyelő, csak azt nézte meg, hogy abból az adott jelölésből mennyi van. Azért ez adhatott alkalmat visszaélésre – magyarázta a régész. – Az ember mindig él a lehetőséggel, ez a római korban is így volt… A feliratokat, szöveget tartalmazó téglakarcolatokból kiderülnek, hogy rendszeresen voltak nézeteltérések a tulajok meg a melósok között. Olvasható olyan téglakarcolat, amelyen bizony megörökítették a tulaj kedves felmenőit is; vulgárius latin nyelven – tette hozzá.

Római kori graffiti; szerelmi vallomás, választási felirat, propagandaüzenetek kerültek a falakra
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fapálcikák és különböző fésűk voltak az íróeszközök. Átkozódásra is jók voltak az elrejtett szövegüzenetek. – Ezeknek nem téglákon van meg a nyomuk, bár talán csak idő kérdése, hogy téglákon is előkerüljenek ilyesmik. Sok átoktábla maradt fenn. Parányi, többnyire bronz- vagy ólomlapot kell elképzelni, amire ténylegesen ráírták, hogy „a szomszéd tehene is dögöljön meg, hetedíziglen!”

Szó szerint ilyeneket. A táblát aztán szépen összehajtogatták, és elhelyezték egy olyan helyre – sírba, házba –, amelyről azt tartották, hogy onnan az az átok remekül szétterjed majd. Ilyenből nagyon sok került elő Magyarországról is – ismertette Kovács. – Viszonylag ritkán látnak az emberek egyben egy tetőcserepet: ezek brutálisan nagyok voltak! – vette a kezébe a régész az egyiket. – Száz-kétszáz évet kibírtak. Egymásba csúsztatták őket, nem voltak se szöggel, se semmivel rögzítve, nincs a hátukon se fül, se más, a saját súlyuknál fogva maradtak fönt. Ha nagyon meredek tetőt csináltak, ami a rómaiaknál a 30 fok fölötti volt, akkor azért megszögelték a legalsó sort, de a többit akkor se. A tetőléc, mint olyan, nem létező fogalom volt, az 5x7 centis volt a legkisebb méretű fa, amit használtak.

– Itt van ez a téglakarc: valaki a saját házát tervezte meg egy padlófűtés téglán – magyarázta a régész
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Azon, ha látná, hogy ma egy 10x10-es faanyag már gerendának számít, jót szórakozna egy római… Vannak a látványraktárban elsődlegesen is olvasásra szánt feliratok, sírkődarabokon. Ezeket kőfaragók készítették vésővel, többnyire mészkőbe. Az elhunyt életpályáját, családfáját örökítették meg. – Ezek között is vannak jópofák. Van egy, a mai Olaszország területén előkerült sírkő, amely egy fogadós sírköve volt, rajta az élete. Az utódai úgy gondolták, fölhasználják marketing célokra, rávésték a teljes ártáblát is, s hogy merre a fogadó. Részletes: rajta van az is, hogy mennyiért lehetett abrakoltatni a szamarat, s hogy mennyibe került a lány egy éjszakára… – Amott az egy graffiti, az kifejezetten falra készült – mutatta még Kovács; elmondása szerint szerelmi vallomás, választási felirat, propagandaüzenet, karikatúrák kerültek fel a falakra. Mint a filmben vagy mint ma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában