Reuma ellen is jó

2020.06.28. 20:00

A méhek mérge jótékony hatással is lehet a szervezetre

Nemcsak allergiás reakciókat okozhat a méhméreg, mely a kígyóméreghez, és a csalánméreghez hasonló, hanem a gyógyításban is segítségünkre lehet.

Nagy Marietta

Egy szúrással a kifejlett méh 0,3 milligramm mérget juttat a csípés okozta sebbe

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A méhek próbálják védeni a közösséget és otthonukat, melyet fullánkjuk segítségével tesznek. Fullánkja a dolgozó méhnek és az anyának van, utóbbi csak nagyon ritkán használja. Leggyakrabban a szűz, azaz a még nem petéző királynőnél érhet minket meglepetés. Fullánkja jóval erősebb dolgozó társaiénál, jobban kapcsolódik a testéhez. A rajta lévő tüskék rövidebbek, melyből három darab található a fullánkon, míg a dolgozó méhnek ebből tizenkettő van, a darázsnak pedig egy sem. Az anya így könnyedén visszahúzza fullánkját, legyen szó állatok vagy emberek megtámadásáról. A családban, ami egy kaptárt tesz ki, ő az egyetlen, aki petéket rak, rajta múlik a család életben maradása. Ha a királynő teljesítménye nem megfelelő, a család eldönti, hogy le kell-e őt váltani. Ekkor újat nevelnek, a régit pedig megölik, aki elfogadja és átadja magát a család döntésének.

A dolgozó méh már többször használja fullánkját. A rovarokból probléma nélkül rántja vissza a védekezőeszközt, de nagyobb bajban van a madarakkal, emlősökkel. Az emberből fullánkját csak nagyon ritka esetben tudja visszahúzni, legtöbbször kiszakad, és a bőrünkben marad a méreghólyaggal és a méregmiriggyel együtt, melyek közösen alkotják a méregzsákot. Miután ez kiszakad, a méhecskéből a méreg ugyanúgy pumpálódik tovább a szervezetünkbe, ezért szükséges mielőbbi eltávolítása. Egy szúrással a kifejlett 2–3 hetes méh 0,3 milligramm mérget juttat a sebbe. A kiszakadt fullánkot óvatosan kell eltávolítani, hogy a méregzsákot ne nyomjuk meg, hiszen ekkor még több méreg kerül a testünkbe.

Egy szúrással a kifejlett méh 0,3 milligramm mérget juttat a csípés okozta sebbe
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Orvosok szerint az egész népesség pusztán egy százalékát érinti csak az allergiás reakció. Bőrünk megduzzad, és gyulladás alakul ki a szervezetben, vérnyomásunk csökken. Életveszélyben csak az az ember van, aki allergiás vagy több száz szúrást kapott.

A méreg azonban, bármilyen meglepő, jótékony hatással is van a szervezetre, alkalmazzák a gyógyításban. Használják a rovarcsípéseket allergiás reakciók enyhítésére, de serkenti a testünk kollagéntermelését, mellyel csökkenti a ráncok kialakulását. Javítja az izületek és izmok mozgási képességét, reumás megbetegedéseit. Javítja a krónikus hátfájást, erősíti az inakat, és segíti a normális vérkeringést, valamint támogatja az immunrendszert, ahogy a legtöbb anyag, amit a méhek gyártanak, legyen az méz, propolisz, pempő vagy virágpor.

A méh által termelt anyagok közül talán a méhméreg a legdrább, hiszen összegyűjtése komplikált folyamat. Az elektromos eszköz, melyet a kaptár kijárójának közelébe kell elhelyezni, arra ösztönzi a méheket, hogy szúrják meg a szerkezeten lévő üveglapot. Fontos, hogy ezután a méh bántódás nélkül távozik, mérge másnapra újratermelődik. Miután a méreg kristályos lesz, a méhész lekaparja azt, eladja, és különböző készítményekbe kerül. Hogy a méreg megfelelő mennyiségű és minőségű legyen, egy hetet kell várni a következő csapolásig. Egy alkalommal 100 családos méhészetből 10 gramm méreg gyűlhet össze. Ára függ a minőségétől is de átlagos 2500 és 3500 forint között vásárolják fel azt grammonként.

Találkozhatunk vele kozmetikai termékekben, krémekben, de van méhmérges méz is.

Kutatások szerint hatvanhét különféle hatóanyagot tartalmaz, melyek közül allergiás reakciót okozhat a melittin, a foszfolipidáz, amely rombolja a sejthárnyát, és a hialuronidáz, ami tágítja a hajszálereket, ezzel fokozva a méreg terjedését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában