A kereslet továbbra is nagy

2020.06.07. 07:00

A garázsok értékét nem érintette számottevően a járvány Székesfehérváron

Gyakran még hirdetni sem kell a jó helyen lévő autóbeállókat. A kínálat azonban továbbra is szegényes.

S. Töttő Rita

A garázs jó befektetésnek számít hosszú távon, tartja az értékét

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A fizetőparkolás rendszere július 1-jén áll vissza Székesfehérváron is, így tehát közel egy hónapig még ingyen állhat az autó a fizetős övezetekben is. Ám ezt követően újra érdemes lesz elgondolkodni azon, hogy megéri-e bérelt vagy saját tulajdonú helyen tárolni a négykerekűt, amikor csak lehet. Kérdéssé válik: mikor éri meg jobban beruházni egy garázsba? Most, a gazdaság újraindulásakor vagy később, amikor felpörgött az ingatlanpiac?

Egy ingatlanszakértő oldal szerint az eladó garázsok és parkolóhelyek átlagára Budapesten négy és fél millió forint volt májusban, ami hatszázalékos csökkenést jelent a járvány előtti, februári szinthez képest. A legolcsóbb garázsokért 2,5-3 milliót, a legdrágábbakért 6-8 milliót kérnek. Fejér megyében Fehérváron és Dunaújvárosban kínálják a legtöbb garázst, a mostani hirdetések szerint majdnem ugyanennyiért, mint mondjuk egy éve. A garázs tehát érték, bárhol is tulajdonolja az ember.

A garázs jó befektetésnek számít hosszú távon, tartja az értékét
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérváron garázst jelenleg 3 és 4 millió forint között kínálnak átlagban

Az árak pedig attól függően változnak, hogy csak a felépítmény vagy az ingatlan is eladó-e, mekkora, milyen állapotú, illetve hogy mennyire van közel a belvároshoz a garázs. Kaphatunk belvároshoz közeli garázst hétmillióért, dinamikusan fejlődő területen nagyobbat hat és fél millióért és városszélit is 2,9 millió forintért. Ercsiben 1,8 millió forintért, Bicskén két és fél millió forintért találtunk eladó garázst, Velencén pedig autóbeállót 1,7 millió forintért. Az árak nagyon hasonlók a tavaly ilyenkor tapasztaltakhoz az eladási ár és bérleti díjak esetében is. Garázst bérelni ugyanis 15 és 30 ezer forint közötti áron tudunk ma Székesfehérváron. De a kínálat nem túl bő, így válogatni nem nagyon lehet. A legolcsóbban bérelhető hely bevallottan kisebb járművek tárolására alkalmas, a legdrágább pedig viszonylag nagy, elektromos autó tölté­sére is jó.

– A garázsoknál nem fedezhető fel olyan jelentős árcsökkenés, mint az ingatlanoknál – fogalmazta meg tapasztalatait Léczfalvy Csaba fehérvári ingatlanszakember, aki úgy látja: a garázsokra nincs hatással a járvány, nem befolyásolja nagymértékben az árukat. A lakásoknál néhol tapasztalható 10 százalékos csökkenés, de ott is csak akkor, ha tényleg komolyan el akarják adni most az ingatlant. A kereslet azonban továbbra is érzékelhető:

– A jó helyen lévő garázsokat nagyon keresik, annyira, hogy hirdetni sem kell, gyakran a környékbeliek meg is veszik. Még a rossz állapotúakat is viszik a belvárosban, mert olyan kevés eladó garázs van. Éppen ezért a mélygarázsok, teremgarázsok autóbe­állóit is el lehet adni – sok helyen a társasházon kívül élőknek is, mert nem fektették le belső szabályzatukban a lakók elővételi jogát – mutatott rá lapunknak nyilatkozva egy kiskapura a szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában