A Svábház tulajdonjoga már a Német Nemzetiségi Önkormányzaté

2020.06.25. 14:00

642 millió forint támogatást nyert el Etyek az új bölcsőde megépítésére

Az Óvoda utca 3. szám alatti, gyönyörűen felújított Svábházat szerdán adta át a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács az Etyeki Német Nemzetiségi Önkormányzatnak. Majd érkezett a nagy bejelentés: több mint 600 millió forintból bölcsőde épülhet Etyeken.

Korondy Tamás

Az Etyeki Német Nemzetiségi Önkormányzat a hagyományukat ápoló építmény küszöbén

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az eseményt Molnár Krisztián, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács elnöke nyitotta meg. Beszédében méltatta a település vezetését, valamint a hagyományok ápolását, melyhez talán így tud a tanács is leginkább hozzájárulni, segítve ezzel a sváb múlt örzését, megbecsülését. Tőle a szót Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos, ország­gyűlési képviselő vette át.

– Nincsen olyan, a fejlesztési tanács által elvégzett beruházás, ami ne lett volna Etyek minden egyes polgára számára hasznos. Meglehet, hogy nem lehetett belterületi járdákra és útfelújításra költeni, helyette olyan fejlesztésekre igen, amik az idelátogatóknak is előnyösek – fogalmazott a politikus.

Mint köztudott, a második világháború után (1946-ban) végbemenő sváb kitelepítés Fejér megyében Etyek települését érintette a legjobban – több mint 2500 főt toloncoltak ki a mai németországi Stuttgart környékére.

Az Etyeki Német Nemzetiségi Önkormányzat a hagyományukat ápoló építmény küszöbén
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Egy olyan helyszínt kívánunk létrehozni, amely Magyarország történetében azon népcsoportokat hivatott bemutatni, akik hasonlóan megalázó helyzetbe jutottak. Éppen ezért mondjuk azt, hogy ez a magyarországi kitelepítettek emlékházaként készült el.

A régi épület megvásárlása egyébként 41 millió forintba került, felújítására további 99 millió forintot költöttek

Ezek mellett fontos intézkedés volt a területen az elektromos felsővezetékek eltüntetése és a közműhálózat korszerűsítése. Ennek tervezése 10 millió, míg a kivitelezése 100 millió forintot emésztett fel az elkülönített fejlesztési költségvetésből.

Mindezek után jelentette be Tessely a nagy hírt: a településnek volt egy, a Magyar falu program keretein belül megpályázott bölcsődefejlesztési projektje, mely most már jogerősen révbe ért, 642 millió forintos támogatást nyert el a település.

 

Mint Zólyomi Tamás polgármester lapunknak a hírt kommentálva elmondta: A bölcsőde épületének tervei és engedélyei már kézben vannak, így azok alapján az óvoda szomszédságában épülhet majd meg az új intézmény. A Svábházra rátérve elmondta azt is, hogy régen ez volt a gazdasági épülete a legjelentősebb helyi sváb családoknak. Mint mondta, a svábok szorgalmas és pedáns emberek voltak, s most az etyekiek is ilyenek – ezért állít ez a ház emléket a helyeiknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában