Összemegy a víztorony is

2020.05.22. 15:00

Újabb makett készül Csákváron, ami az eddigiekkel együtt, új helyen lesz kiállítva

Dornyi Mihály csákvári nevezetességekről készült makettjei jó ideje várnak arra, hogy kertjéből olyan helyre költözzenek, ahol mások is megcsodálhatják a kicsinyített épületeket, a mini-Csákvárt. A 10 alkotás mellé azonban hamarosan egy újabb csatlakozik.

Borsányi Bea

Ezek még a víztorony sablonjai, de a hónap végére elkészülhet a makett is

Fotó: Némedi István

De kezdjük szépen sorban! „Némedi István javaslatára álltam neki az újabb munkának, a víztorony elkészítésének, aki le is fotózta nekem a részleteket. Aztán persze magam is elmentem, hogy a tövében gyűjtsek egy-két gondolatot a megalkotásáról, és hogy alaposabban is megfigyeljem a részleteket” – mondta az alkotó, aki nem is teketóriázott sokat. Hamarjában elkészítette a sablonokat, majd néhány napja formába is öntötte a főbb darabokat. A víztorony makettjét nagyjából 70 centiméteresre tervezi.

Az öntés azonban a legegyszerűbb művelet, a babramunka eztán következik: a tornyot alkotó téglákat – amelyek a maketten körülbelül 3-4 milliméteresek lesznek – egyesével kell megfestenie, és mivel ezek a valóságban eltérő színűek, így a kicsinyített változaton sem lehetnek egyformák. Dornyi Mihály azonban úgy tervezi, még május végére elkészülhet az újabb miniatürizált csákvári nevezetesség.

Ezek még a víztorony sablonjai, de a hónap végére elkészülhet a makett is

A víztorony, II. Lajos vára – az egyetlen nem csákvári épület –, a három templom, a Geszner-ház, az Eszterházy-kastély, a Csákvári Emlékház, a Vadászkápolna, a Puskaporos, valamint a település elején található üdvözlő tábla társaságában hamarosan a Csuta cukrászda új udvarára költözik majd, ahol esténként ki is lesznek világítva. A gyűjteményből egyelőre hiányzik a Csíkvarsai rét gémeskútja, Misi bácsi legutóbbi műve, azt ugyanis a területet gondozó Pro-Vértes Alapítványnak ajándékozta, ám ha minden jól megy, készít belőle egy második darabot is. Továbbá felkérést kapott az öreg malom és a szociális otthon ugyancsak jellegzetes, régi csákvári épületének elkészítésére is, ám ehhez idő kell. „Mondtam én Zsoltinak, ha szeretné, hogy ezek is elkészüljenek, akkor kívánjon nekem hosszú életet!” – nevetett Dornyi Mihály, aki nagyon örül, hogy alkotásai új otthonra találnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában