Fontos beosztásokban vagyunk jelen a Balkánon

2020.05.30. 07:00

Missziós főszerepek – A Békefenntartók Napján koszorúztak a KEMPP-ben

A nemzetközi békemissziók olykor áldozatokkal járnak: erről sem feledkezhettek meg május 29-én délelőtt a békefenntartók napján tisztelgők a Pákozd Katonai Emlékpark, Nemzeti Emlékhelyen.

Tihanyi Tamás

Hősökre, magyar katonákra, háborúkban a hazáért életüket feláldozó katonákra emlékeztek pénteken Székesfehérvár több temetőjében, emlékművénél a hősök napja alkalmából. Néma koszorúzás történt az Óvoda utcai holokauszt-emlékműnél, a Rác temetőben, a Hosszútemetőben, a Szentlélek katonatemetőben (képünkön) és a Vásárhelyi úti Repülős és Ejtőernyős emlékműnél is. Székesfehérvár és Fejér megye önkormányzata, a Magyar Honvédség Parancsnoksága, az Albatrosz Repülő Egyesület és a Veterán Repülők és Ejtőernyősök Fejér Megyei Egyesülete is képviseltette magát a megemlékezéseken. Az Országgyűlés 2001-ben nyilvánította a magyar hősök emlékünnepévé minden év május utolsó vasárnapját. Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei HÍrlap

Fotó: gaborfeherphoto

A pákozdi Mészeg-hegyen létesített katonai emlékparkban ezüstösen csillogva magasodó Békefenntartók Emlékműve mellett pénteken olyanok helyezték el a megemlékezés koszorúit és virágait, akik ma is aktív szolgálatot látnak el, akik egykor voltak békemissziós katonák, vagy csupán tiszteletüket tették a helyszínen. A mindenkori emléknap célja, hogy rendezvénnyel tisztelegjen mindazok előtt, akik a világ valamelyik puskaporos helyszínén békefenntartó műveletekben szolgáltak vagy szolgálnak, és azokra is kegyelettel tekintsen vissza, akik életüket adták a sokszor oly relatív megítélésű béke ügyéért. A résztvevők között volt Vámosi János vietnámi és Herdics Antal kaukázusi veterán, de Papp István személyében például egy olyan magyar ENSZ-békefenntartó is, akit Kelet-Afrikában raboltak el és tartottak fogságban.

Díszőrök tisztelgése a Békefenntartók Emlékműve előtt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Hosszú idő óta és a mai napig sikerágazata a Magyar Honvédségnek a békefenntartó tevékenység, hiszen a világ számos táján veszünk részt aktívan a különböző missziókban – mondta lapunknak Sáfár Albert dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének támogató helyettese. A tábornok hozzátette, ez minden bizonnyal így marad a jövőben is.

Afrika és a Közel-Kelet mindig fontos helyszíne volt az ilyen célú szerepvállalásnak, ráadásul a Balkán továbbra is stratégiai jelentőségű marad Magyarország számára, ahol a magyar katonák két helyszínen komoly főszerepeket vállalnak. De hiszen így történt ez már közvetlenül a délszláv háborút követően is.

 

– Az úgynevezett EUFOR és KFOR missziók az Európai Unió és hazánk biztonsága szempontjából egyformán fontos tevékenységek, és ez a következőkben is elsődleges lesz számunkra – folytatta Sáfár Albert. – A szarajevói EUFOR- és NATO-parancsnokságon egy-egy magyar tábornok a parancsnokhelyettes, illetve a törzsfőnök, a koszovói KFOR misszióban pedig magyarok szolgálnak törzstiszti beosztásokban. Nem szabad elfelejtenünk, hogy hazánk biztonságát nemcsak országon belül, azon kívül is szavatolni kell. Katonáink tudatában vannak annak, hogy ha szükséges, esküjükhöz hűen akár az életüket áldozva kell teljesíteni kötelességüket. Ha külföldön, akkor ott.

Hősökre, magyar katonákra, háborúkban a hazáért életüket feláldozó katonákra emlékeztek pénteken Székesfehérvár több temetőjében, emlékművénél a hősök napja alkalmából. Néma koszorúzás történt az Óvoda utcai holokauszt-emlékműnél, a Rác temetőben, a Hosszútemetőben, a Szentlélek katonatemetőben (képünkön) és a Vásárhelyi úti Repülős és Ejtőernyős emlékműnél is. Az Országgyűlés 2001-ben nyilvánította a magyar hősök emlékünnepévé minden év május utolsó vasárnapját.
Fotós: Fehér Gábor / Fejér Megyei HÍrlap

A Magyar Honvédség vezetése jelenleg hosszú távon számol azzal, hogy különböző országokban és akár távoli területeken is folytatja a békefenntartó tevékenységet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában