7 mázsa ponty

2020.05.19. 16:00

Lesz mit horgászni Dunaújvárosban

Nagy mennyiségű halállománnyal bővült a Duna újvárosi szakasza – Dunaújvárosban 7 mázsa ponty került a folyóba.

Korondy Tamás, Pálinkás István

Háromnyaras pontyokat engedtek a Dunába

Fotó: Huszár Gábor

Tóth Ferenc, a Horgászegyesületek Velencei-tavi és Duna menti Szövetsége (HVDSZ) ügyvezető elnökének jelenlétében engedtek a Dunába 7 mázsa pontyot.

– Ez a haltelepítés egy, az országosan meghirdetett intervenciós haltelepítés része. Ennek tudhatóan a mi Duna-­szakaszunkra, illetve mint a más Mohosz (Magyar Országos Horgász Szövetség, a szerk.) kezelésében lévő vízterületekre is, a vízterület nagyságának megfelelően, változó mennyiségű halat lehet telepíteni. Ezt a halat kormányzati hozzájárulással telepítik. A lényege, hogy az országban bennragadt nagyobb mennyiségű, háromnyaras ponty kerüljön ki a horgászok által látogatott vizekbe, támogatás formájában. Ezt a háromnyaras állományt nem lehet a végtelenségig a nevelő tavakban tartani, ezért az ország több területén is megtörténik ezeknek a kitelepítése – mondta el Tóth Ferenc, aki elárulta, a háromnyaras pontyok aránylag már nagyok, nem várhatják meg a nevelő tavakban a meleg időszak bejövetelét. A tartásuk, illetve a táplálásuk, a halnevelés is körülményesebb, ezért volt szükség a folyókba telepítésükre.

Háromnyaras pontyokat engedtek a Dunába
Fotó: Huszár Gábor

Tóth szerint a hazai vizek állapotában és halállományában az utóbbi időkben is jelentős változások történtek.

– Az utóbbi években a horgászat viszonylatában történt változások jelentősek. Pozitív irányban mozdították el a horgászok örömére a fogható hal mennyiségét a Dunában. A minden évben leadott fogási naplók egyértelműen igazolják, hogy a halászat megszüntetésének egyik hatása a horgászok által fogott nagyobb mennyiségű hal. A vízminőség tekintetében is pozitív a tapasztalat. Tisztábbnak mondható a szakasz vízterülete. Remélem, ez a későbbiekben is megmarad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában