Koronavírus Fejérben

2020.05.21. 07:10

Különleges maszkokat adományozott a Videoton a fehérvári kórháznak

Május elején adtunk hírt róla, hogy a Videoton a járvány elleni védekezéshez szükséges eszközöket adományozott több hazai kórháznak.

Sági Zoltán

A speciális, biokompatibilis gyanta szelepet Fehérváron gyártják

Fotó: Videoton

Az adományok azonban a piacról beszerzett eszközökön túl innovatív, fejlesztői megoldásokat is tartalmaztak. A Videoton tagvállalata, a székesfehérvári VT ES Kft. ugyanis két megoldást is kidolgozott a légzéstámogatás terén. Mindehhez a technikai hátteret a kft.-nek egy SLA 3D nyomtatók fejlesztésére és gyártására szakosodott vállalattal még 2016-ban megkezdődött együttműködése adta.

A Videoton tagvállalata több mint 2 éven keresztül gyártott partnerének nyomtatókat, ma pedig a termék szerviztevékenységéhez kapcsolódó feladatokat látja el. A COVID-19 járvány hazai megjelenésekor adta magát, hogy a cég megkeresse azt az alkalmazási területet, ahol a vírus elleni küzdelem szolgálatába állíthatja ezt az egyre szélesebb körben elterjedő alkatrészgyártási megoldást.

Az egyik műszaki megoldás egy ismert sportszeráruház által forgalmazott búvármaszkok orvosi védőmaszkká történő alakítását segíti elő. A maszk átalakításához elengedhetetlen 3D nyomtatott elemek a szájsebészetben is használt biokompatibilis gyanta felhasználásával készülnek. A búvármaszk orvosi célra történő használatához 2 darab 3D nyomtatott alkatrészre van szükség, amelyek egyike a szájnál lévő szelepet iktatja ki, míg a másik, az úgynevezett adapter, amelyet a maszk tetejére lehet illeszteni. Az ebbe csatlakoztatható 2 darab HME szűrő akadályozza meg szinte 100 százalékban a vírusok emberi szervezetbe történő bejutását.

A speciális, biokompatibilis gyanta szelepet Fehérváron gyártják
Fotó: Videoton

Az így átalakított maszkból 10 darab különböző méretűt már meg is kapott a Fejér Megyei Szent György Kórház intenzív osztálya. A terv további 40 darab kisméretű és 60 darab nagyméretű maszk elkészítése.

A másik műszaki megoldással egyszerűbb légző maszkot lehet venturi maszkká alakítani, amely lehetővé teszi a megfelelő arányú oxigén-levegő keverék biztosítását, légzőkészülék nélkül. Ehhez – egy online elérhető alap dizájn felhasználásának segítségével – mindösszesen csak egy szelepet kell nyomtatni, ugyanabból a gyantából, amelyet az előzőekben bemutatott megoldásnál is használnak. Az ezzel a megoldással készített maszkokból 10 darabot kapott a Szent György Kórház intenzív osztálya.

A fejlesztésekkel kapcsolatban Sinkó Ottó társ-vezérigazgató elmondta: a Videoton erős mérnöki-konstrukciós tudásbázisának, gyártási technológiáinak, beszerzési ismereteinek, és – nem utolsósorban – pénzügyi stabilitásának köszönhetően képes innovatív, gyakorlati segítséget is nyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában