Koronavírus Fejérben

2020.05.11. 14:00

Kevesebb diák dolgozhat

A járványhelyzet gazdasági következményei a diákmunkások és a diákszövetkezetek helyzetét is megnehezíti. Jelenleg a kínálat meghaladja a keresletet, az előzetes számítások szerint ez a nyári időszakban is így marad.

Héjj Vivien

A korlátozások enyhítését követően Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

Diákmunkák számpontjából a nyári hónapokban van a legnagyobb „dömping”, hiszen a középiskolások és az egyetemisták egyre nagyobb száma szeretné hasznosan eltölteni a nyarat. Mindemellett egyre többen vállalnak tanév közben is diákmunkát, akár iskola után, akár hétvégén.

Az egyik fehérvári irodával is rendelkező diákszövetkezet igazgatójától megtudtuk, alapvetően a járványhelyzet idején is igény van diák munkavállalókra. Az üzemek átmeneti leállása sok pozíciót egyáltalán nem érintett negatívan, hiszen például a mérnök és az informatikus szakhallgatók jelen helyzetben is megtarthatták pozíciójukat, ám a vírushelyzet hatása így is érződik.

- Azoknál a cégeknél érződik visszaesés, akik meg tudták tartani a szellemi munkatársaikat, akár home office-ban, akár csökkentett óraszámban. A szellemi munka a jelenlegi helyzetben nagyobb hangsúlyt kap mint a fizikai. Utóbbit is érdemes tovább bontani, hiszen például az élelmiszeriparban és a kereskedelemben dolgozó diákok az elmúlt időszakban is jó helyzetben voltak, ezeken a területeken biztosított volt a munkalehetőség – mondta el kérdésünkre Szerepi Bálint, az egyik diákszövetkezet területi igazgatója, aki hozzátette: a legnagyobb visszaesés azoknál a fizikai pozícióknál tapasztalható, melyeknél könnyű a betanulás és valamilyen köze van azokhoz az ágazatokhoz, melyeket leginkább sújt a koronaválság.

Egyre több cég lehetőséget ad a diákoknak az otthoni munkavégzésre. Átlagosan tízből hat diák otthonról is dolgozhat.

- Jellemzően azok a nagyobb multi cégek engedik a home office-t, ahol az irodai adminisztratív, mérnöki és szakmai pozíciókban nagy számban dolgoznak. A diákmunka nem mindig csak a nyárról vagy egy-két hétről szól, vannak olyan pozícióink, melyeket évek óta ugyanazok a diákok töltenek be, így a cégek számára is fontos, hogy ezt a kapcsolatot fenntartsák, akár azzal, hogy a jelenlegi helyzetben biztosítják az otthoni munkavégzést, jellemzően csökkentett óraszámban – folytatta Szerepi Bálint.

A korlátozások enyhítését követően
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Azzal, hogy szűkült a diákok lehetősége, átlagosan tízből öt-hat diák tudta megtartani a munkahelyét. Ebbe a számba a fizikai és a szellemi foglalkoztatottak is beletartoznak.

Mint megtudtuk, nem változott számottevő mértékben a középiskolás munkavállalók aránya. Az egyetemisták tekintetében azonban nagyobb fordulatot hozott az a tény, hogy a kollégiumokból haza kellett költözniük a fehérvári egyetemek hallgatóinak is.

- Kevés olyan egyetemistánk van, aki itt tanul és a környéken is lakik. A felsőoktatásban tanuló diák munkavállalók körülbelül egyharmadát tudjuk foglalkoztatni jelenleg, mert a többiek jellemzően hazaköltöztek, így a szakmai hallgatók egy része eltűnt a piacról – mondta lapunknak a területi igazgató, akitől azt is megtudtuk, minden munkáltatói igényt ki tudnak elégíteni, a kínált pozíciókat be tudják tölteni. Sokszor túljelentkezés van, főként a fizikai munkák területén.

Az elmúlt néhány hónap adatait tekintve márciusban még a tervek szerinti szintet tudta teljesíteni a szövetkezet, mindössze néhány százalékos visszaesést tapasztaltak a hónap végén. Áprilisban már körülbelül a felére esett a forgalom. Fehérvárt tekintve a diákmunkák iparközpontúak, így az általunk megkérdezett szövetkezet igazgatója arra számít, hogy habár a májusi hónap gyengébb lesz, a munkáltatók igényeit továbbra is le tudják fedni.

A mostani helyzetben körülbelül három-négyszáz diák aktívan dolgozik a megyében, ám körülbelül még ugyanennyien szeretnének munkát vállalni. A nyári időszakra nézve bővülést várnak, ám a számadatok biztosan jelentősen csökkenek az előző évek azonos időszakához képest.

A megyeszékhelyen működő diákszövetkezet munkatársa is hasonló tapasztalatokról számolt be lapunknak. Habár a cégek kevesebb diákot tudnak foglalkoztatni, a tanulók lelkesedése nem csökkent, így a túljelentkezés itt is tapasztalható. Mint megtudtuk, április hónapban körülbelül negyedére esett vissza a foglalkoztatottak száma, ám a korlátozások enyhítését követően jelentősebb növekedésre számítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában