Koronavírus Fejérben

2020.05.15. 14:00

Háttérbe szorulnak a beruházások Fehérváron

A polgármester legutóbbi online fogadóóráján központi szerepet kaptak a városi építkezésekkel, fejlesztésekkel, felújításokkal kapcsolatos kérdések. A járvány jelentősen befolyásolja a korábbi terveket.

Héjj Vivien

Az elmúlt években gyakran került sor a ledfény javítására. A kötelező fenntartás ideje lejár, át lehet gondolni a kialakítást Fotó: FMH-archív (Pesti Tamás)

Fotó: Koppan Viktor David

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Cser-Palkovics András polgármester online fogadóóráján több száz kérdést fogalmaztak meg a lakók. Volt olyan, aki a véleményét írta le, míg mások köszönetüket fejezték ki a városvezetés munkája iránt. Mindemellett a város életével és működésével kapcsolatban is több tucat hozzászólás érkezett, most ezekből tallózunk.

A vírushelyzet egyik hozadéka, hogy az egyszer használatos gumikesztyűk és maszkok viselése által a megszokottnál több hulladék keletkezik. Felmerült a kérdés, hogy vajon ezek veszélyes hulladéknak minősülnek? Hova és hogyan kell biztonságosan elhelyezni a használt eszközöket úgy, hogy az esetleges továbbfertőzés esélye a lehető legkisebb mértékig csökkenjen? A válasz sem maradt el, mint megtudtuk, a hulladékká vált maszkok és kesztyűk önmagukban nem veszélyes hulladékok. Amennyiben azokat igazoltan fertőzött személy használta, úgy a vegyes települési hulladékba, külön csomagolva kell elhelyezni. Ha az ilyen hulladékot nagy mennyiségben termelő intézmények külön gyűjtik, akkor megrendelhetik azok elszállítását, melyeket ilyen esetben a szakemberek veszélyes hulladékként kezelnek.

A Raktár utca és a Mártírok útja találkozásánál lévő kereszteződés jövőjével kapcsolatban is érkezett megkeresés. A kérdező úgy fogalmazott, ez a város egyik legveszélyesebb gyalogátkelője.

– Jelenleg szakembereink vizsgálják, hogy jelzőlámpa vagy körforgalom lenne-e az ideálisabb megoldás, egy biztos, hogy a forgalom biztonságát a csomópontban növelni kell – fogalmazott válaszában a polgármester.

Az elmúlt években gyakran került sor a ledfény javítására. A kötelező fenntartás ideje lejár, át lehet gondolni a kialakítást
Fotó: FMH-archív (Pesti Tamás)

A Fő utca világításának rendbetétele is napirendre került. Mint kiderült, a közeljövőben lejár a beruházás kötelező fenntartási ideje, ezt követően lehetséges az inda műszaki tartalmának átgondolása. Ennek előkészítésén már dolgoznak a város szakemberei.

A Fürdő utcát és a Fürdő sort összekötő híd már jó ideje le van zárva, mivel a szerkezet állapota balesetveszélyes, így azon jelenleg nem lehet személygépjárművel közlekedni. Az utcában épülő társasházak miatt várhatóan tovább fog növekedni a környék forgalma, ami indokolttá teszi a kérdést: mikorra készülhet el a hídjavítás és a környék felújítása?

– A Fürdő sor és híd felújítási tervei elkészültek, építési engedéllyel rendelkezünk. A híd felújítását ebben az évben terveztük, költségvetési forrásunk biztosított volt, de a veszélyhelyzet miatt sajnos más feladatokat kell végrehajtanunk. Amint tisztán látjuk a megmaradó költségvetési forrásainkat, akkor tudunk csak dönteni beruházások megkezdéséről – tájékoztatott Cser-Palkovics András.

Egy hozzászóló arról számolt be, a korlátozások enyhítését követően azt tapasztalta, hogy egyre kevésbé tartják be az emberek a szükséges óvintézkedéseket. Mint írta, rendszeresen tapasztalja, hogy az utcán csoportosulnak az emberek, illetve egyre kevesebb személy hord szájmaszkot. Állítása szerint több kisebb üzletben észrevette, hogy az eladókon sem volt maszk, illetve az előírt másfél méteres távolságot is figyelmen kívül hagyták az ott tartózkodók. A polgármester válaszában hangsúlyozta, a szabályokat egyértelműen be kell tartani, kiváltképp, ha nem akarnak az emberek újabb szigorításokat. A vírus továbbra is itt van. A központi utasítás figyelembevételével bárki elhagyhatja otthonát, sok mindent lehet csinálni, körültekintően. Az előírások megsértése szabálysértésnek minősül, ezekért adott esetben bírság is kiszabható.

Több tervezett projekt megvalósulásával kapcsolatban érkezett megkeresés. Ide sorolható többek között a Mártírok útjához tervezett autós felüljáró és a belvárosi parkolóház felépítése, az új autópálya-lehajtó, a Budai út és a Zrínyi utca sarkára tervezett csarnok, illetve a murvás parkoló jövőbeli sorsa is. A kérdésre adott válaszból kiderül, mindegyik fejlesztés jól előkészített, legyen az állami vagy önkormányzati beruházás. Ezek elindulása azonban bizonytalan. A 2020-as év – és várhatóan a következő is – a fejlesztések helyett a járványhelyzetről és annak súlyos gazdasági, társadalmi következményeiről fog szólni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában