Régi pompájában, liftes modernül

2020.04.21. 07:05

Zajlik a munka az Arany János-iskola Szekfű Gyula utcai épülete körül

No, nem a gyerekek nyüstölik a szorobánt, ők otthon vannak, hanem az építőmunkás szakik malteroznak a kőműves kanállal.

Majer Tamás

Jelenleg a Benyák Bernát utcai oldalon zajlik a munka Fotó: Fehér Gábor / FMH

Fotó: gaborfeherphoto

Február elején kezdődött meg az iskola Szekfű utcai, 1928-ban átadott épületének felújítása, Székesfehérvár önkormányzata áldoz rá: összesen 600 millió forintot. Az első ütem 235 milliót kóstál.

– Jelenleg a Benyák Bernát utcai felületünkön tart a tető fóliázása, ezután kerül majd föl az antracitszínű pala. A munkások már részlegesen leverték a vakolatot ott, ahol hibás vagy hiányos volt. A fal most már be van simítva, szürke. Már meghozták az iskolához a vakolóanyagot is. Az, hogy tiszta fehér lesz-e, vagy fehér és világosszürke, majd a későbbiekben dől el – mondta el lapunknak Mészárosné Törzsök Zsuzsanna intézményvezető. Nos, kívülről teljesen megújul az épület, a tető, a homlokzat, a második ütemben pedig majd a nyílászárók is.

Jelenleg a Benyák Bernát utcai oldalon zajlik a munka
Fotó: Fehér Gábor / FMH

Az iskola vezetője bízik benne, hogy a teljes felújítás meglesz ebben a naptári évben.

– Visszaállítjuk az udvar felé néző belső falon azt a kovácsoltvas erkélyt, amely az eredeti, a húszas évek végén készült tervben szerepelt. Ehhez az emeleten kettő foglalkoztató szobát elbontunk, ezáltal egy olyan nyitott tér szabadul fel, ahol rendezvényeket is tarthatunk. Ez nagyon jó, mert eddig a Szekfű utcai épületünkben nem volt ilyen méretű belső terünk. A földszinten, két habilitációs terem elbontásával, láthatóvá válik – a tér megnyitásával – két oszlop, amely egyfelől látványossá teszi az aulát, másrészt ott is nyílik egy közösségi tér – tudtuk meg. Az épület új szárnyához illeszkedő külső lift is megépül a beruházás végén, így akadálymentes lesz az iskola.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában