Koronavírus Fejérben

2020.04.09. 07:15

Eltérően vélekednek a járványról az önkormányzatok

Milyen terhet ró az önkormányzatra a járványhelyzet? Erről érdeklődtünk.

Borsányi Bea, Sági Zoltán

Gárdony, szerda délután. A várost érzékenyen érinti a turizmusból származó bevételeinek várhatóan drasztikus csökkenése Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Végső összesítést még nem tudok mondani, még nem látjuk a folyamat végét – jelentette ki Tóth István, Gárdony polgármestere, aki elmondta: a városban a költségvetési rendelet módosítása épp ezért még nincs is napirenden. A településen már eddig megmutatkozott negatív hatásokat felsoroló városvezető a pénzügyi, gazdasági nehézségeket összefoglalva kifejtette: csak a gépjárműadó részleges elvonása helyben 36 millió forint veszteséget jelent. Miközben a részben turizmusból élő település a jelen helyzetben nem számíthat sem a vendégéjszakák után járó idegenforgalmi adóra, sem a turizmus-vendéglátás terén tevékeny vállalkozásoktól származó iparűzési adóbevételekre. Ezzel együtt a város turizmushoz kapcsolódó infrastruktúráját éppúgy, mint a strandjait karban kell tartani. Egy hónapja zárva van a gyógyfürdő is, így annak az első félévi bérleti díjával se nagyon lehet számolni. Ha így megy tovább, a város költségvetésén a nyár végére nagyjából 200 millió forintos lyuk keletkezik.

– Valamivel jobb lenne a helyzet, ha június végére valahogy mégis sikerülne a strandokkal együtt a várost is kinyitni a nagyvilág előtt – adott hangot a reménynek Tóth István, nem titkolva ugyanakkor: a veszteségek finanszírozása előreláthatólag a fejlesztések és beruházások terhére történik majd.

Gárdony, szerda délután. A várost érzékenyen érinti a turizmusból származó bevételeinek várhatóan drasztikus csökkenése
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Csókakő számára nem jelent nagy anyagi megterhelést a gépjárműadóból elvont 60 százalék, ugyanis a falu költségvetésében ez a bevétel nem jelent hatalmas tételt. Ahogy azt Fűrész György polgármester elmondta, nyilván hiányozni fog a pénz, de jelenleg úgy látja, az elvonás ellenére a település tudja tartani az idei évre tervezett költségvetést. „Előzetes számításaim szerint nagyjából 10 millió forintos kiesés várható, de mivel az ebben az évben esedékes beruházásainkra tartalékot tudtunk képezni, úgy gondolom, év végéig mindenképpen működni tud a falu a tervezett módon. Azt se felejtsük el, hogy ugyan az egyik oldalon elvontak tőlünk több millió forintot, de a nagy rendezvényeinket mind le kellett mondanunk a járvány miatt, így a költségvetésünkben az azokra szánt összegek megmaradnak”, tette hozzá Fűrész, aki úgy gondolja, több településen inkább az iparűzési adó befi zetésével lesznek gondok, hiszen cégek tucatjai álltak le. Szerencsére Csókakő nem érintett, a faluban található vállalkozások mindegyike működik jelenleg is. Zárásként megjegyezte, ő inkább a jövő évi költségvetéstől tart, amiben biztosan vissza kell fogni majd a számokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában