Koronavírus Fejérben

2020.04.16. 20:00

Az óvónők összefogtak Ráckeresztúron

A környező falvakhoz hasonlóan a településen is példa nélküli az összetartás a vírus elleni harcban. A Ráckeresztúri Mosoly Óvoda dolgozói, kiegészülve a civil szférából érkező varrónőkkel – a Polgármesteri Hivatal felhatalmazásával – rendületlenül gyártják a maszkokat a lakosság megsegítésére. A kezdeményezést a helyi vállalkozások is szívügyüknek tekintik, így ki-ki különböző felajánlásokkal, önkéntes munkával veszi ki a részét az összefogásból.

Kecskés Zoltán

Gáborné Kutasi Katalin intézményvezető nagyon büszke kollégáira, akik már az első hívó szóra tűt és cérnát ragadtak, és egy hét alatt több mint 200 maszkot varrtak Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

A Ráckeresztúri Mosoly Óvoda – amely pár hónappal ezelőtt már másodszor nyerte el a Zöld Óvoda címet – példamutatásával, kezdeményezésével, ismét felhívta magára a figyelmet. Talán ez nem is olyan meglepő, hiszen az ott dolgozók fontosnak tartják, hogy környezettudatos és mindenekelőtt felelősségteljes generációt neveljenek. Gáborné Kutasi Katalin intézményvezető nagyon büszke kollégáira, akik már az első hívó szóra tűt és cérnát ragadtak, hogy a munkájuk ellátása mellett egy nemes ügyben is tevékenykedjenek. Varrónőnek álltak, és egy hét leforgása alatt több mint 200 maszkkal járultak hozzá a családok védelméhez.

– Mivel közfeladatot látunk el, úgy éreztük, ki kell vennünk a részünket a járvány elleni védekezésből. Szentes-Mabda Katalin Dóra polgármester asszonnyal való konzultáció után varrógépet, valamint a maszkokhoz szükséges anyagokat kaptunk, így április elején elkezdődhetett a munka. A kezdeményezéshez valamennyi óvónő, pedagógiai asszisztens, dajka, sőt a lakosság köréből több varrónő is csatlakozott. Hétfőtől péntekig munkaidőben készítjük a maszkokat, miközben óvodai feladatokat is ellátunk – mondta el az óvodavezető. – Kétrétegű textilmaszkokat készítünk, a külső rétege pamutvászon, a belső pedig sűrű szövésű pamutpuplin. Harminc fokon mosható, mosás után forró vasalóval fertőtleníthető. Egy darab elkészítése körülbelül fél órát tart, így egy nap alatt körülbelül 50-et tudunk előállítani. A húsvéti ünnepek előtt körülbelül 200 darabot adtunk át az önkormányzat illetékeseinek, amiből első körben a közfoglalkoztatottak és a helyi felelős szervek dolgozói kaptak. Addig folytatjuk a szájmaszkok gyártását, amíg a közösségnek szüksége van ránk. Ez mindannyiunk közös ügye és érdeke – hangsúlyozta Gáborné Kutasi Katalin, akitől azt tudakoltuk: miként élik meg a járványt az óvodában?

Gáborné Kutasi Katalin intézményvezető nagyon büszke kollégáira, akik már az első hívó szóra tűt és cérnát ragadtak, és egy hét alatt több mint 200 maszkot varrtak
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A környező települések intézményei közül az elsők között voltunk, akik már jóval a vírus magyarországi megjelenése előtt beszerezték és kihelyezték a különböző tisztító- és fertőtlenítőszereket. Majd a járvány berobbanásával a higiénia még fontosabb lett, egyrészt nagyobb figyelmet fordítottunk a játékok folyamatos tisztítására, másrészt a dolgozóink egészsége érdekében időben elláttuk őket a szükséges védőfelszereléssel. A fenntartó, valamint a magam részéről is fontosnak érzem, hogy amit lehet, tegyünk meg a COVID–19 ellen. Szerencsére önzetlen felajánlásból nincs hiány. Két szakember elvégezte óvodánk ózonfertőtlenítését még a hó elején, mely az összes vírust és baktériumot elpusztította az intézményben. Emellett számos fa- és virágadomány érkezett a községből, melyekkel még szebbé varázsolhatjuk kertünket. Óvodánk a vészhelyzet idején ügyeleti rendben van nyitva és fogadja azon szülők gyermekeit, akik a helyi élelmiszerboltban, illetve az egészségügyben teljesítenek szolgálatot. Természetesen szigorúan betartjuk az előírásokat, hogy a létszám ötnél ne legyen több egy csoportban.

Ezenkívül segítik a gyermekükkel otthon maradt szülőket is.

– Heti rendszerességgel adunk ötleteket az anyukáknak, apukáknak, akár meséről, kézműveskedésről vagy játékról legyen szó. Minden korosztály számára ajánlunk programokat, amelyeket feltöltünk a közösségi oldalunkra. Igyekszünk minden eszközünkkel komfortosabbá tenni az otthon maradottak életét, hogy a gyerekek minél kevésbé sérüljenek ebben a helyzetben – fogalmazott az óvoda vezetője.

Még nem kell újraszabni a kabátot

Egyelőre az eredeti tervek szerint halad minden – mondta lapunknak dr. Szentes-Mabda Katalin Dóra, Ráckeresztúr polgármestere. „Nincs szükség a költségvetés átszabására. A gépjárműadóból származó kiesést, miszerint az eddig helyben maradó részét, az idei költségvetésbe betervezett mintegy 9 millió forintot be kell fizetni a központi költségvetésbe, még le tudjuk követni. Szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a járvány elleni védekezés eddig nem okozott jelentős pluszkiadásokat: egyrészt, valamennyi intézményre volt hasonló költségvetési tétel tervezve (pl. fertőtlenítés, takarítás), másrészt a ráckeresztúriak összefogtak. Falu lévén a szociális kapcsolatok erősek, az emberek támogatják egymást. Nagyon sok lakossági segítséget kapunk attól a korosztálytól, aki ugye tud és szeretne segíteni azoknak, akik nem mehetnek, vagy nem tudnak menni bevásárolni, gyógyszert kiváltani. Az ellátás gördülékenyen folyik, így ez kiadási szempontból nagy terhet vesz le az önkormányzat válláról.

Tény és való, a jóléti kiadásainkat meg kell fogni, az elnyert pályázatainkat igyekszünk megvalósítani, de fejlesztés, beruházás idén nem nagyon várható. Ez nagy szívfájdalmunk, de jelenleg nem ez a legnagyobb problémája sem Keresztúrnak, sem az országnak.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában